Ce riscuri atrage reducerea dobanzii-cheie
Pe de alta parte, mediul de afaceri avertizeaza ca dobanzile neatractive ale depozitelor si lipsa de incredere in piata de capital ar putea alunga banii catre proiecte de tip Caritas. Economistul-sef al BCR, Radu Craciun, spune ca o alternativa la depozitele bancare sunt fondurile de investitii, in active cu risc scazut, care au un randament mai mare decat depozitele, insa trebuie avut grija la comisioanele de retragere.
Dobanda de politica monetara atinge unul dintre cele mai scazute praguri, insa creditarea nu da semne ca va fi repornita. Pe de alta parte, mediul de afaceri avertizeaza ca dobanzile neatractive ale depozitelor si lipsa de incredere in piata de capital ar putea alunga banii catre proiecte de tip Caritas.
BNR a redus in decurs de cateva luni, in repetate randuri, dobanda de politica monetara, care a ajuns la un nivel-record. Astfel, aceasta a scazut de la 3,75%, cat era la inceputul lunii ianuarie a anului trecut, la 2%, nivel ce se va aplica de la 1 aprilie.
"Este un semnal bun, dar, din pacate, efectul va fi cel mult psihologic fiindca in mediul de afaceri se manifesta inca multa prudenta, chiar frica de a incepe proiecte noi care necesita creditare. Pe de alta parte, nici bancile nu se grabesc sa acorde imprumuturi, insa in cazul acestora exista o presiune reala de crestere a veniturilor. De aceea, institutiile bancare vor trebui sa finanteze proiecte", ne-a spus Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Acesta spune ca multe companii au o stare financiara destul de precara, iar la nivelul populatiei situatia nu este foarte buna fiindca gradul de indatorare este ridicat, iar veniturile nu au crescut suficient.
BNR arata ca a luat decizia de reducere a dobanzii-cheie fiindca nivelul inflatiei este scazut, iar pretul combustibilului s-a redus in ultimele luni. "Analiza celor mai recente date releva mentinerea ratei anuale a inflatiei sub limita de jos a intervalului tintei stationare de inflatie, concomitent cu aparitia unor semnale privind oprirea declinului semnificativ din perioada precedenta. Aceasta evolutie se manifesta in conditiile relativei temperari a scaderii in termeni anuali a preturilor combustibililor si a preturilor volatile ale produselor alimentare, dar si ale persistentei deficitului de cerere agregata si a deflatiei in zona euro", se arata in comunicatul BNR. Florin Pogonaru avert... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro