Ce risca Romania dupa sfidarea Comisiei Europene
Romania merge incet, incet, pe urmele Poloniei si risca activarea "solutiei nucleare", adica a Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, care prevede sanctiuni radicale pentru statul care nu mai respecta valorile si deciziile comunitare. Mesajul Bruxelles-ului: Orice este posibil Si europarlamentarul PMP Siegfried Muresan trage un semnal de alarma de la Bruxelles si afirma ca mesajul UE este foarte clar. CE confirma conditionarea fondurilor de statul de drept De altfel, chiar comisarul european pentru justitie, Vera Jourova, a confirmat ca la nivelul Comisiei Europene are loc o dezbatere privind instituirea unor modalitati de legare a acordarii fondurilor europene de situatia statului de drept in viitorul cadru bugetar multianual al UE (pentru perioada 2021-2027). ''Nu vorbim despre conditionalitate, care este de asemenea ceva interpretat gresit, ci de o definitie in sensul ca un stat membru trebuie sa aiba un sistem judiciar functional si independent'', a spus ea.
Romania merge incet, incet, pe urmele Poloniei si risca activarea "solutiei nucleare", adica a Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, care prevede sanctiuni radicale pentru statul care nu mai respecta valorile si deciziile comunitare. O spun surse din Comisia Europeana citate de jurnalistii de la EUObserver. Romania ar putea intra astfel in aceeasi categorie cu Polonia, tara impotriva careia a fost declansat deja mecanismul care ar putea sa o lase fara drept de vot. Si in cazul Poloniei, problema o constituie tot reforma justitiei despre care oficialii UE spun ca ameninta statul de drept. Asta pentru ca masura poate conduce, la finalul unei proceduri complexe, la o suspendare a drepturilor de vot al statului sanctionat in cadrul Consiliului Uniunii, instanta din care fac parte cele 28 de state membre. Insa eventuale sanctiuni - precum retragerea drepturilor de vot - pot interveni doar intr-o a doua faza, care necesita, in vederea lansarii ei, un vot in unanimitate al tarilor europene, evident fara cel vizat de aceste sactiuni. Tratatul de la Lisabona (initial cunoscut ca Tratatul de Reforma) este o concentie internationala care amendeaza doua tratate care constituie forma bazei constitutionale a Uniunii Europene. Documentul a fost semnat de statele membre UE la 13 decembrie 2007 si a intrat in vigoare la 1 decembrie 2009.
Care este procedura sanctionarii
Concret, Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de intarire a valorile UE. 1, Consiliul poate stabili ca exista un risc clar de incalcare serioasa a valorilor UE de catre un stat membru, prevenind o incalcare efectiva prin anumite recomandari specifice adresate respectivului stat.
Articolul 7 poate fi activat de o treime dintre statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie sa adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi dupa ce a primit consimtamantul Parlamentului, care trebuie dat cu do... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro