Ce reprezinta PM2.5, cel mai periculos indice de poluare posibil in marile orase. Valorile mult peste limita admisa detectate intr-un cartier teoretic "verde"

Ce reprezinta PM2.5, cel mai periculos indice de poluare posibil in marile orase. Valorile mult peste limita admisa detectate intr-un cartier teoretic

Primaria Iasi este obligata sa intocmeasca un plan de calitate a aerului, iar documentul care este acum in dezbatere publica a fost respins de mai multe ori de institutiile de mediu avizate, fapt taxat de prefectul Marian Serbescu, la prezentarea raportului pe 2017 de la Agentia de Mediu. Potrivit Planului de calitate a aerului realizat de Primaria Iasi in vederea reducerii emisiilor de particule in suspensie PM10, reiese ca cele mai afectate cartiere de poluare sunt Pacurari, Alexandru cel Bun, Centru, Socola - Nicolina, Galata, Frumoasa si Tudor Vladimirescu, in aceste zone fiind si cei mai multi locuitori ai orasului.

acum 82 luni (13 Feb 2018)

Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizica a Universitatii "Al. Cuza", cercetator in cadrul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie si Laseri LOA-SL, a facut luni seara, 12 februarie, in jurul orei 21.00, mai multe masuratori vizand calcularea nivelului de poluare din orasul Iasi.

Acesta a facut masuratori in zonele Podu Ros, Soseaua Nicolina, Bulevardul Nicolae Iorga, Podul de Piatra si a concluzionat: "In general, valori aproape de doua ori peste limita maxima pentru tot orasul". Reamintesc, sunt facute studii riguroase care demonstreaza ca expunerea pe termen lung la astfel de particule creste riscul atacurilor cerebrale cu pana la 30%". Spre deosebire de pulberile mai mari, incadrate la PM10 (adica particule cu o dimensiune de minim 10 microni), pulberile din categoria PM2.5 patrund adanc in plamani, sunt greu de indepartat si provoaca o reactie a sistemului imunitar. Mai precis, celulele de aparare ale organismului le confunda cu bacteriile si incearca sa le omoare. De regula, aceste pulberi contin si substante active, care genereaza un proces de imbolnavire a plamanilor similar celui cauzat de fumat sau de imbatranire. Expunerea pe termen lung la poluarea cu particule fine creste mortalitatea si riscul de boli cardiovasculare.

Acest tip de particule provin din praful de pe strada, noxele de la centrale termice si industriale, combustia de orice fel, trafic sau santiere neprotejate.

Datele colectate in Iasi sunt cu atat mai alarmante cu cat, in recentul raport al Agentiei pentru Protectia Mediului aferent lui 2017, se arata ca anul trecut au fost inregistrate 163 de depasiri a particulelor in suspensie PM10, respectiv praf.

Primaria Iasi este obligata sa intocmeasca un plan de calitate a aerului, iar documentul care este acum in dezbatere publica a fost respins de mai multe ori de institutiile de mediu avizate, fapt taxat de prefectul Marian Serbescu, la prezentarea raportului pe 2017 de la Agentia de Mediu. In... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro