Ce raspunde un maghiar intrebat de straini "ce cauta ungurii in Romania"

Ce raspunde un maghiar intrebat de straini

Europa, datorita istoriei sale ample si incarcate, e plina de minoritati etnice si culturale si de un mare amalgam de identitati. Dar, sa economisim ceva timp: Maghiarii au ajuns in bazinul Carpatic in secolul al IX-lea A.D., unde pana in 1920 ei au reprezentat puterea politica si administrativa in aceasta zona (pe de alta parte, au existat si numerosi tarani, mestesugari si, mai tarziu, muncitori maghiari. Impartim o mie de ani de istorie comuna, cantece, basme si superstitii populare similare, elemente folclorice asemanatoare in vestimentiatie si decor, am schimbat multe cuvinte intre limbile noastre si exista numeroase familii mixte.

acum 68 luni (6 Feb 2015)

Aceasta este o intrebare ce mi se adreseaza frecvent cand sunt in strainatate, uneori doar de catre studenti, dar, surprinzator, din cand in cand si de catre intelectuali. Asta inseamna, desigur, ca n-au nici o idee despre istoria Europei si, in loc sa se documenteze cat de putin despre realitatile sociale si istorice ale Batranului Continent, ii arata cu degetul doar pe americani, care nu ne stiu istoria si geografia. In primul rand, pentru ca Transilvania este o notiune problematica, avand definitii geografice diferite de-a lungul istoriei sale lungi, de peste 1000 de ani (istoria acestui concept ca realitate socio-istorica, caci zona in sine are, fireste, o istorie si mai veche). In al doilea rand, pentru ca locuitorii Transilvaniei "moderne", adica tot ce cuprinde bazinul carpatin de pe teritoriul Romaniei, nu sunt doar maghiarii! Majoritari sunt romanii, 80% din populatie, dar mai sunt numeroase grupuri etnice si culturale, fiecare cu propria-i identitate speciala: rromi, germani -sasi si svabi- armeni, evrei, turci, sarbi, croati, slovaci, polonezi, ucraineni, etc. In al treilea rand, pentru ca sunt maghiari si in afara Transilvaniei, desi considerabil mai putini ca in anii 1930, cand Bucurestii erau considerati "al doilea cel mai mare oras maghiar".

Un maghiar din Romania este un cetatean al Romaniei (sau Ungariei, mai nou putem avea dubla cetatenie), al carui limba materna este maghiara. Pe asta o foloseste acasa, cu prietenii, in clasele elementare, liceale, chiar si la facultate. In cele mai multe cazuri vorbeste si romaneste, foloseste limba oficiala a statul.

Pentru noi, cetatenia si nationalitatea, doua termene egale pentru literatura legislativa si traditia culturala anglo-saxona sau franceza, sunt notiuni complet diferite. Cetatenia este un termen legal si cu statut constitutional, in timp ce nationalitatea este mai degraba un concept cultural, mai apropiat identitatii.

Nu este chiar atat de ciudat si unic - ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro