CE, raport despre protectia minoritatilor din Romania: E foarte preocupanta persistenta atitudinilor negative fata de romi si a sentimentelor antimaghiare
In acest sens, ne intereseaza foarte tare ce se spune acolo si propunerile care se fac autoritatilor romane in acest domeniu atat de sensibil si in care, de ani de zile, unii dintre actorii politici interni din Romania si alti cativa neprieteni externi, putini, dar consecventi, au incercat sa trimita o imagine de dezastru, mergandu-se pana la acuzatii de "genocid cultural" impotriva minoritatii maghiare. Desigur, ca in orice raport de acest fel, autorii formuleaza sugestii pe un vast areal de domenii, dar este de observat ca este respectata cu strictete modalitatea europeana de intelegere a semnificatiei reale a acestui atat de necesar cadru al protectiei minoritatilor national, cel care trebui sa asigure cadrul legal cat mai strict si bine definit in ce priveste drepturile specifice de pastrare si dezvoltare a patrimoniului cultural, folosire a limbii materne si scolarizarii in institutii de invatamant de toate gradele.
>
Sigur ca este doar un comitet consultativ, dar (vedeti cazul similar al Comisiei de la Venetia) concluziile sunt de regula regasite in documentele politice ale Comisiei si Parlamentului European. In acest sens, ne intereseaza foarte tare ce se spune acolo si propunerile care se fac autoritatilor romane in acest domeniu atat de sensibil si in care, de ani de zile, unii dintre actorii politici interni din Romania si alti cativa neprieteni externi, putini, dar consecventi, au incercat sa trimita o imagine de dezastru, mergandu-se pana la acuzatii de "genocid cultural" impotriva minoritatii maghiare.
Raportul se deschide printr-o serie de observatii generale subliniind cadrul general pozitiv, dar, evident, pe modelul binecunoscut "da, dar...", introduce si observatii la care politicienii nostri ar trebui sa fie foarte atenti deoarece fiecare dintre ele poate, in functie de context, sa fie interpretata doar ca fireasca recomandare recomandari de imbunatatire legislativa, fie text posibil de a fi politizat si folosit ca atare in diversele batalii politice interne si externe.
Iata observatia generala de context, una extrem de importanta si onoranta pentru Romania:
"Autoritatile romane incurajeaza respectul si intelegerea in societate, iar reprezentantii celor mai multe dintre minoritatile nationale dau dovada de o atitudine global de deschidere intre majoritate si minoritati. Eforturile facute de autoritati pentru a promova cultura si educatia minoritatilor precum si masurile speciale luate pentru a facilita reprezentarea minoritatilor nationale in Parlament sunt larg apreciate si recunoscute.
Dupa asta, observatiile critice, deloc noi si regasite ca atare si in multe alte analize realizate de expertii Comisiei si ai Parlamentului European:
"Nu exista un cadru juridic global si coerent in domeniul protectiei drepturilor minoritatilor, iar proiectul de lege asupra statutului minoritatilor, ajuns in Parlamen... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro