Ce putem face ca Romania sa nu mai arate ca un mare cos de gunoi

Reciclarea si colectarea selectiva a deseurilor raman probleme dificile ale societatii romanesti, atat in mediul urban, cat si in cel rural, in ciuda campaniilor si eforturilor depuse in ultimii ani de diverse organizatii de mediu sau de initiative private. Vorbim de mult timp despre deseuri in Romania, despre cum si unde aruncam gunoiul, despre lipsa unui sistem coerent de colectare si reciclare, despre cum ONG-urile incearca sa faca (si fac) treaba autoritatilor, cand si unde pot, despre rampe de gunoi precum Pata Rat si despre oameni care traiesc din gunoaie, intr-o "organizare" la voia intamplarii, incurajata de lacune legislative sau de neaplicarea legilor existente. Totodata, pe site se pot gasi informatii folositoare despre colectarea diferitelor tipuri de deseuri, dar si o sectiune destinata anunturilor de colectare de deseuri si una destinata donatiilor de deseuri, care incurajeaza persoanele care au prin casa obiecte pe care nu le mai folosesc sa le faca o poza si sa puna, pe site, un anunt pentru oferirea lor gratuita, in loc sa se debaraseze de ele aruncandu-le. Desemneaza un spatiu din casa si cateva recipiente sau pungi in care sa incepi sa colectezi selectiv cel putin principalele tipuri de deseuri (hartie, plastic, metal, sticla), daca nu chiar sa incepi o intreaga aventura pentru a descoperi cum se poate recicla fiecare tip de deseu pe care il produci, de la periuta de dinti pana la obiecte de imbracaminte, electronice sau materiale biodegradabile, cum se poate evita producerea unor deseuri si cum poti atinge idealul "zero deseuri".

acum 67 luni (4 Apr 2015)

Reciclarea si colectarea selectiva a deseurilor raman probleme dificile ale societatii romanesti, atat in mediul urban, cat si in cel rural, in ciuda campaniilor si eforturilor depuse in ultimii ani de diverse organizatii de mediu sau de initiative private. Colectarea deseurilor de catre persoane fizice, activitate care poate fi o sursa de venit pentru unii, ridica probleme pentru autoritati si lucrurile ajung intr-un aparent blocaj, din care toata lumea pierde - mai cu seama mediul. TOTB.ro scrie despre un site conceput si dezvoltat de catre voluntari, care ofera informatii valide si utile despre peste 5.000 de colectori acreditati din toata tara si propune un spatiu virtual de intalnire intre cei care doresc sa doneze deseurile din gospodarie si cei care ar putea sa le primeasca, pentru a le valorifica. Ideea de a pune in contact oamenii care vor sa doneze deseuri si colectorii informali (cei care traiesc din sortarea si valorificarea deseurilor, in special de la gropile sau rampele de gunoi) functioneaza in alte parti - spre exemplu, in India. Ca lucrurile sa se schimbe, este nevoie de munca de informare si educare in acest sens, a adultilor, in special, pana nu sufocam cu totul natura cu resturi care nu sunt biodegradabile.

Vorbim de mult timp despre deseuri in Romania, despre cum si unde aruncam gunoiul, despre lipsa unui sistem coerent de colectare si reciclare, despre cum ONG-urile incearca sa faca (si fac) treaba autoritatilor, cand si unde pot, despre rampe de gunoi precum Pata Rat si despre oameni care traiesc din gunoaie, intr-o "organizare" la voia intamplarii, incurajata de lacune legislative sau de neaplicarea legilor existente. In toamna anului trecut, TOTB a organizat si dezbateri pe aceste probleme, discutand despre risipa de hrana din Romania si despre (ne)colectarea corecta a deseurilor. Dar, dincolo de discutii si de initiative tot mai multe, care apar peste tot in tara (este drept, cele mai multe din sectorul privat sau venite dinspre c... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro