Ce pun banatenii pe masa de Craciun: carnati, zupa si tarie facuta din rachie
De pe masa banatenilor nu lipseste zupa de taitei, din carne de pasare, carne de vita sau porc. Pe langa acestea, fripturile de rata, de gasca sau de curcan sunt printre specialitatile traditionale.
Totul incepe prin Postul Craciunului, cand lumea se scutura de tot raul din an, dar in acelasi timp au grija sa aibe camara plina. Pe 20 decembrie, de Ignat, se taie randul doi de porci, prima taiere fiind imediat dupa Sfantul Mihai. Cina de Craciun este traditionala in aproape fiecare casa din Banat, iar preparatele din porc predomina. Totusi, pe langa nelipsitele fripturi sau carnati afumati, pe masa se mai gasesc si alte bunatati. De pe masa banatenilor nu lipseste zupa de taitei, din carne de pasare, carne de vita sau porc. Urmeaza sarmalele si friptura de toate felurile, muraturi si varza acra. Cand vine vorba de bauturi, este bine sa existe rachie, vin fiert, iar in Banatul montan, la gugulani, se bea asa numita "vinitura a bauturii", rachia ruseasca facuta din ceai negru si rachie. Cat mai multe prajituri La maghiarii din Banat, pe masa de Craciun se obisnuieste servirea ciorbei de peste gatita dupa o reteta speciala. Pe langa acestea, fripturile de rata, de gasca sau de curcan sunt printre specialitatile traditionale. Sarbii sarbatoresc dublu Sarbii din Banat obisnuiesc sa sarbatoreasca Craciunul de doua ori: o data alaturi de toti ceilalti, iar a doua dupa calendarul vechi, in prima saptamana dupa anul nou. De Ajun, dupa vecernie, la ei este se face focul pentru arderea badniacului. Apoi, se serveste enoriasilor mancare de post, care consta in varza, fasole si salata orientala. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro