Ce proprietati au, de fapt, namolul si apa de la Techirghiol. Care sunt bolile tratate cu "aurul negru"

Ce proprietati au, de fapt, namolul si apa de la Techirghiol. Care sunt bolile tratate cu

Acum am doi copii: Georgiana, de 29 de ani, si Emil, de 28 de ani, iar cat de curand voi avea si nepoti de la fata", spune mandra femeia. Internarea pacientilor in sectiile de recuperare se face dupa o prealabila programare: la telefon sau la receptie, iar in cea sanatoriala - in urma obtinerii unui bilet de tratament, eliberat de Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS). La internare, pacientul trebuie sa aiba asupra sa cardul de sanatate sau o adeverinta emisa de casa de asigurari de sanatate. In cazul pensionarilor, pentru sectia sanatoriala este nevoie de un bilet eliberat de CNPAS, bilet de trimitere de la medicul de familie, act de identitate. Daca optati pentru sectia de recuperare, aveti nevoie de bilet de trimitere eliberat de medicul de familie, cupon de pensie si actul de identitate. In cazul salariatilor, ei trebuie sa detina bilet de trimitere de la medicul de familie, adeverinta de salariat in care sa fie mentionat numarul de zile de concediu medical pe care l-au efectuat in ultimul an, copie dupa ultimul ordin de plata pentru asigurarile sociale de sanatate, actul de identitate.

acum 100 luni (7 Aug 2015)

Legenda spune ca Techir, un batran olog si orb, care calatorea pe un magar, a ajuns pe malul lacului care azi ii poarta numele si a ramas impotmolit in mal. Mult timp s-ar fi chinuit turcul sa iasa din namol, insa cand a reusit sa scape, a intrezarit o geana de lumina, iar picioarele i-au dat ascultare.

Dincolo de legenda, insanatosirile celor care s-au imbaiat in apa lacului au dus faima acestui loc pana departe. Astazi, Techirghiolul, situat la 16 kilometri de orasul Constanta, este cea mai vestita statiune balneara din Romania. La Sanatoriul Balnear Techirghiol vin anual peste 14.000 de pacienti din tara si din strainatate pentru a-si cauta sanatatea.

UNDE VA PUTETI CAZA

La dispozitia turistilor si pacientilor sunt 1.000 de paturi in cele doua paviloane, A si B, renovate complet. Singura cladire care are nevoie de modernizare este sectia exterioara a sanatoriului unde sunt tratati copiii si care se afla la mica distanta de sanatoriu, in fata Manastirii Sfanta Maria din localitate.

CE AFECTIUNI SE TRATEAZA LA TECHIRGHIOL

Directorul medical Elena Valentina Ionescu spune ca la Sanatoriul Balnear Techirghiol se trateaza in special afectiunile degenerative reumatismale si posttraumatice, insa lista de indicatii este foarte mare: neurologice, vasculare, periferice, respiratorii si ginecologice. Doar ca este o mare diferenta intre efectul antiinflamator al namolului, care este natural si nu are multe reactii adverse, si pastilele antiinflamatoare de pe piata", spune medicul.

Plaja de pe malul lacului este plina. Pacientii care apartin de sanatoriu au intrare gratuita, iar restul achita o taxa de 15 lei. A avut mai multe fracturi si anual vine aici pentru tratamente: pe langa kinetoterapie, se rasfata zilnic cu o baie de soare.

COPII ADUSI DE BARZA SAU DE NAMOL?

In ultimele decenii, foarte ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro