Ce probleme constitutionale ridica ordonanta care opreste opera din puscarii

Ce probleme constitutionale ridica ordonanta care opreste opera din puscarii

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca Executivul va modifica prin ordonanta de urgenta (OUG) legea care le permite detinutilor sa-si reduca pedepsele daca scriu "lucrari stiitifice". O alta solutie pentru Guvern ar fi urmatoarea: sa reduca numarul de zile care se taie din pedeapsa. O sesizare facuta de Avocatul Poporului este o alta cale prin care OUG poate fi suspusa controlului de constitutionalitate.

acum 102 luni (14 Jan 2016)

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca Executivul va modifica prin ordonanta de urgenta (OUG) legea care le permite detinutilor sa-si reduca pedepsele daca scriu "lucrari stiitifice". Ordonanta urmeaza sa fie adoptata de Guvern la inceputul lunii februarie. Pentru ca o ordonanta de urgenta adoptata in timpul vacantei parlamentare atrage automat convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare in decurs de cinci zile. Or, Guvernul nu a vrut sa le strice vacanta alesilor, in conditiile in care premierul Dacian Ciolos incearca sa mentina o relatie linistita cu Legislativul. Solutia aleasa de Executiv pentru a-i opri pe savantii inchisorilor sa-si reduca pedeapsa are cateva hibe, care pot fi exploatete foarte usor de avocatii detinutilor. Concret, Guvernul vrea sa elimine cu totul din lege paragraful care permite diminuarea pedepsei cu 30 zile pentru fiecare carte scrisa.

Pasii ca OUG sa ajunga pe masa CCR sunt urmatorii:OUG este adoptata, deci se presupune ca pedepsele nu mai pot fi reduse pe baza unei lucrari stiintifice. Apoi, avocatul sau merge in fata instantei si ridica exceptie de neconstitutionalitate, motivand ca OUG ii priveaza clientul de reducerea pedepsei. "Chiar si detinutii au drepturi, iar magistratii CCR ar putea considera ca se face o discriminare intre munca fizica si munca intelectuala. Dar sa luam un exemplu ipotetic: un scriitor sau un jurnalist face un accident si ajunge la inchisoare.

Elenina Nicut vine si cu o solutie care nu necesita adoptarea unei OUG. "Legea pe care ministerul vrea sa o modifice prin OUG nu are inca norme de aplicare. Deci Guvernul ar putea da o hotarare prin care sa detalieze ce inseamna caracter stiintific. Sau sa-i oblige pe profesorii care avizeaza la inceput lucrarile sa faca un referat si dupa ce e cartea gata. O alta solutie pentru Guvern ar fi urmatoarea: sa reduca numarul de zile care se taie din pedeapsa. Acum, fiecare carte scrisa le scade detinu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro