Ce poti face cand medicul greseste

Ce poti face cand medicul greseste

De fapt, putini cunosc faptul ca malpraxisul nu cuprinde doar partea de greseala medicala, ci si cea de informare si de securitate a pacientului. Astfel, in termen de trei luni de la sesizare, Colegiul Medicilor este obligat sa stabileasca daca este vorba sau nu despre un caz de malpraxis.

acum 31 luni (9 Mar 2018)

Conform dictionarului, malpraxis inseamna tratamentul incorect sau neglijent aplicat de un medic pacientului, care ii produce acestuia prejudicii. Despre acest lucru, am stat de vorba cu avocatul Bogdan Dobrescu. -Domnule Dobrescu, cum actioneaza, la noi, persoanele care au avut de suferit de pe urma unor erori medicale?

-In Romania, despre malpraxis se vorbeste mai mult in ultimul timp, dar nu suficient de mult ca termenul sa fie inteles de toata lumea. De fapt, putini cunosc faptul ca malpraxisul nu cuprinde doar partea de greseala medicala, ci si cea de informare si de securitate a pacientului. Oricine primeste ingrijire are dreptul sa fie informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum si la modul in care poate beneficia de pe urma lor. Aceasta implica raspunderea civila a personalului medical, precum si a furnizorului de produse si servicii medicale. Pentru ca multe persoane nu-si cunosc drepturile si nu cunosc nici pasii pe care trebuie sa-i urmeze intr-o astfel de procedura.

-In primul rand, trebuie stabilit, potrivit legii, daca este vorba de un caz real de malpraxis. Pentru aceasta, exista doua alternative: sesizarea Colegiului Medicilor, sau sesizarea directa a instantei de judecata. Persoana care se considera victima unui act de malpraxis sau rudele persoanei decedate in urma malpraxisului pot depune o reclamatie la Colegiul Medicilor. Astfel, in termen de trei luni de la sesizare, Colegiul Medicilor este obligat sa stabileasca daca este vorba sau nu despre un caz de malpraxis. Decizia poate fi atacata de partile vizate (pacient, medic, asigurator) intr-un interval de 15 zile de la comunicare, la judecatoria din proximitatea locului in care a avut loc actul medical.

De asemenea, pacientul poate depune direct o cerere in instanta, nefiind obligat sa sesizeze Colegiul Medicilor. In cazul in care alege calea sesizarii directe a instantei de judecata, partea vatamata trebuie sa poata demonstra greseala medicala.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro