Ce pot face proprietarii de siteuri .ro care s-au trezit ca domeniul cu diacritice le-a fost luat de altcineva

Ce pot face proprietarii de siteuri .ro care s-au trezit ca domeniul cu diacritice le-a fost luat de altcineva

Iar daca voiai sa iti rezervi domeniul cuca-macaii.ro, trebuie sa mai stii ca un numar de domenii au fost rezervate pentru administratia publica centrala si locala, incluzand nume de localitati si nume de institutii publice. Totusi, Registrul nu este un arbitru al disputelor care apar intre posesorul unui nume de domeniu si o terta parte referitoare la inregistrarea sau folosirea unui nume de domeniu.

acum 88 luni (3 Jun 2015)

De pe 3 iunie, in Romania pot fi inregistrate domenii cu diacritice. Iata de ce domeniile cu diacritice sunt supraestimate si cine are drept asupra marcilor.

Romania Top Level Domain (ROTLD) este un registru al domeniilor .ro si acesta si-a actualizat software-ul de inregistrare domenii, astfel incat sa permita si folosirea celor cu diacritice. Astfel, din noaptea de 3 iunie, de la ora 1.00, poti inregistra site-uri precum bulibasa.ro, bunicuta.ro sau frumusica.ro, asta daca nu sunt deja luate.

Totusi, trebuie sa stii ca domeniile .ro nu permit caracterele s si t cu sedila, ci doar cu virgula, adica s si t. Daca folosesti tastatura pe romana - programatori, atunci sunt sanse mari sa scrii cu sedila pe anumite sisteme de operare (ex.: Linux Ubuntu). Iar daca voiai sa iti rezervi domeniul cuca-macaii.ro, trebuie sa mai stii ca un numar de domenii au fost rezervate pentru administratia publica centrala si locala, incluzand nume de localitati si nume de institutii publice.

Acum, ca ai aflat toate aceste lucruri si ai observat, probabil, ca unii si-au luat la pachet tot felul de site-uri romanesti pe care vor vrea sa le vanda pe bani mai multi mai tarziu, te mai intereseaza cine reglementeaza totul. ROTLD nu e arbitru, dar are pe cineva care face asta

ROTLD are o sectiune din site dedicata rezolvarii de dispute. Totusi, Registrul nu este un arbitru al disputelor care apar intre posesorul unui nume de domeniu si o terta parte referitoare la inregistrarea sau folosirea unui nume de domeniu.

Arbitrul, in functie de cum vrea cel care detine o marca legata de un anumit domeniu, are doua fete. Este fie instanta de judecata, unde costurile sunt variabile si la fel si perioada de solutionare, fie WIPO (World Intellectual Property Organization) din Geneva, Elvetia. Prezentarea unui caz catre aceasta institutie costa 1.500 de euro, dar problema este solutionata ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro