Ce platim in facturile de electricitate. De ce s-ar putea scumpi energia din 2016

Ce platim in facturile de electricitate. De ce s-ar putea scumpi energia din 2016

Chiar daca oamenii comenteaza pe strazi sau la televizor despre cat de nedrepte sunt scumpirile facute in ultimii ani, atat la electricitate, cat si la gaze naturale, statutul de simpli comentatori, care asista pasiv la noi cresteri de tarife pare sa fie cea mai la indemana solutie. Din pacate, da, si asta in lipsa unui efort serios din partea opiniei publice, a consumatorilor de a intelege si de a-i trage la raspundere pe cei vinovati de aceste scumpiri, punand in acelasi timp presiune pe autoritati de a verifica investitiile (recunoscute in tarife) si de a determina in cele din urma o recalculare a tarifelor, in sensul scaderii lor.

acum 84 luni (24 Jun 2015)

>

In Armenia, tocmai in aceste zile, sunt proteste de strada din cauza scumpirii energiei. Dar oare noua scumpire va fi si ea la fel de bine primita de consumatori? Chiar daca oamenii comenteaza pe strazi sau la televizor despre cat de nedrepte sunt scumpirile facute in ultimii ani, atat la electricitate, cat si la gaze naturale, statutul de simpli comentatori, care asista pasiv la noi cresteri de tarife pare sa fie cea mai la indemana solutie. Cum spuneam si in articolul trecut, companiile cu mare putere financiara au stiut sa-si joace foarte bine cartile avand in fata de cele mai multe ori guvernanti corupti si santajabili si, in cele mai multe dintre cazuri, au obtinut ziua (aproape) tot ce au visat noaptea. Desi avem o productie excedentara de electricitate si mai exportam si catre vecini, facturile pe care le platim la noi acasa sunt tot mai mari, iar trendul este unul crescator.

Din pacate, da, si asta in lipsa unui efort serios din partea opiniei publice, a consumatorilor de a intelege si de a-i trage la raspundere pe cei vinovati de aceste scumpiri, punand in acelasi timp presiune pe autoritati de a verifica investitiile (recunoscute in tarife) si de a determina in cele din urma o recalculare a tarifelor, in sensul scaderii lor.

De exemplu, un raport recent al BCR si un alt raport al Consiliului Concurentei ne arata negru pe alb ca distribuitorii si furnizorii de electricitate fac legea scumpirilor. Astfel, potrivit BCR, tarifele de distributie si furnizare au o pondere de 49% din pretul final platit de consumatorul casnic, transportul are 5%, iar serviciile de sistem 3%.

Mai departe, Consiliul Concurentei a remarcat faptul ca, in raport cu celelalte state din UE, costurile de operare a retelelor inregistreaza in Romania un nivel mai ridicat, comparativ cu pretul de comercializare.

Pentru consumatorii casnici, adica pentru mine, dar si pentru dumneavoastra, ponderea costurilor de operare a retelelor era la... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro