Ce planuri are Germania la presedintia OSCE - inclusiv pentru Republica Moldova

Ce planuri are Germania la presedintia OSCE - inclusiv pentru Republica Moldova

Ne confruntam, probabil, cu cea mai serioasa amenintare la adresa pacii si securitatii in Europa de la sfarsitul Razboiului Rece. Conflictelele din Transnistria, Karabahul de Munte si Caucazul de Sud Sincer vorbind n-as vrea sa ma multumesc cu faptul ca aceste conflicte sunt caracterizate - cu un anumit fatalism - drept conflicte inghetate: An de an oamenii sufera din cauza acestor conflicte si dezvoltarea regiunilor afectate stagneaza. In cadrul OSCE suntem uniti de interesul comun de a combate cauzele fluxurilor de refugiati si de a imbunatati sistemul de gestionare a frontierelor in zona OSCE. Cu ocazia unei conferinte pe teme economice la Berlin, in luna mai, dorim sa realizam un dialog cu intreprinderile economice si sa aflam de la acestea cum putem sa intarim in mod durabil legaturile economice in zona OSCE, ceea ce va fi spre beneficiul nostru si in plan politic si social.

acum 75 luni (9 Feb 2016)

Ne confruntam, probabil, cu cea mai serioasa amenintare la adresa pacii si securitatii in Europa de la sfarsitul Razboiului Rece.

Moto-ul Presedintiei noastre este "reinnoirea dialogului, recladirea increderii, restabilirea securitatii" si in acest sens ne vom si angaja.

Conflictul din estul Ucrainei

Evolutiile din Ucraina, dupa 2014, au aratat ca OSCE este indipensabila pentru securitatea din Europa: Fara misiunea de observatori - in pofida multor reculuri - nu am fi obtinut atat de multe progrese privind deescaladarea militara si retragerea armamentelor.

Deja in acest moment putem sa afirmam: Mandatul SMM (Misiunea Speciala de Monitorizare) valabil pana acum si-a demonstrat viabilitatea.

Privind Transnistria ne straduim pentru gasirea unei solutionari cuprinzatoare a conflictului, bazata pe suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova, care include un statut special pentru Transnistria. Conflictelele din Transnistria, Karabahul de Munte si Caucazul de Sud

Sincer vorbind n-as vrea sa ma multumesc cu faptul ca aceste conflicte sunt caracterizate - cu un anumit fatalism - drept conflicte inghetate: An de an oamenii sufera din cauza acestor conflicte si dezvoltarea regiunilor afectate stagneaza. Facand pasi mici, dar concreti, noi dorim sa stabilim armistitii, sa cream mai multa incredere si sa facilitam viata de zi cu zi a oamenilor din zonele respective, de ex.

Privind conflictul din Karabahul de Munte suntem ingrijorati din cauza incidentelor armate de-a lungul liniei de contact si la granita dintre Armenia si Azerbaidjan.

Si in Georgia avem de-a face cu o pozitie dificila de start. Dorim sa mentinem acest dinamism si dorim sa-l sprijinim cu masuri generatoare de incredere si umanitare.

Rolul OSCE-ul in promovarea pacii si a securitatii in Europa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro