Ce peste sa mancam
De ce peste Carmen Tordai, inginer in tehnologia produselor alimentare si membru Euro-Toques, spune ca pestele contine o sursa buna de proteine si este foarte sarac in grasimi, de aceea este un aliment de baza in dietele de slabit, grasimile de tip Omega 3 diminuand stratul de grasime de pe abdomen. Daca vreti sa simtiti gustul autentic al preparatelor din peste, trebuie mers in restaurantele din Delta Dunarii, acolo unde se poate consuma crapul cu orez si rosii, supa de salau,ciorba de cap de crap, chiftelute de peste si cel mai bun bors pescaresc, icre de stiuca servite cu paine prajita."
Prima este ca pescuitul intensiv duce sau poate duce la imputinarea stocurilor de peste si chiar la disparitia unor specii.
La a doua editie a Festivalului Pestelui Durabil, care a avut loc, recent, in statiunea Mamaia, mai multi sefi si maestri bucatari, membri ai organizatiei Euro-Toques, s-au intrecut in demonstratii de arta culinara avand la baza pestele. Noi ne dorim sa mancam somon si alte specii din Marea Nordului si peste oceanic, cand noi de fapt avem aici pestele nostru", a spus Radu Zarnescu, organizatorul evenimentului.
De ce peste
Carmen Tordai, inginer in tehnologia produselor alimentare si membru Euro-Toques, spune ca pestele contine o sursa buna de proteine si este foarte sarac in grasimi, de aceea este un aliment de baza in dietele de slabit, grasimile de tip Omega 3 diminuand stratul de grasime de pe abdomen. Pestele este o sursa excelenta de vitamine solubile in grasimi: A, D, E, K, vitamina B12, minerale (iod, fosfor, seleniu si zinc). Consumul de peste scade nivelul colesterolului rau, responsabil de afectiunile cardiovasculare, care reprezinta cea mai frecventa cauza de mortalitate in tarile puternic industrializate (aproape 50 de procente). "Pestele, uleiul de peste si acizii grasi Omega 3 stabilizeaza ritmul cardiac, corectand artimiile. Chiar si asa, trebuie preparat cat mai sanatos, e important sa retinem ca pane-urile sau pestele prajit in ulei devin adevarate bombe calorice, iar prin uscare si afumare pestele pierde mare parte din acizii grasi Omega 3. De aceea, este indicat sa se prepare pestele la cuptor, in folie de aluminiu, la gratar sau la aburi, sa nu adaugati maioneza si alte dressing-uri, nu folositi ulei in cantitati industriale pentru a face o salata de icre, ci mai degraba mancati-le pe paine unsa cu putin unt. Toti medicii recomanda macar o data pe saptamana consumul de peste, atat in alimentatia copiilor, cat si in cea a adultilor", spune Carmen Tordai.
Daca vreti sa simtiti gustul auten... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro