Ce partide vor ca magistratii sa fie trasi la raspundere

Ce partide vor ca magistratii sa fie trasi la raspundere

Este vorba de proiectul initiat de deputatul Daniel Oajdea, care prevede modificari si completari la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in legatura cu procurorii si judecatorii care isi exercita functia cu rea-credinta sau grava neglijenta, dar si in legatura cu obligatia statului de a se indrepta impotriva magistratilor din cauza carora au fost incasate condamnari in instantele interne sau la CEDO. Cred ca in final toata lumea va fi de acord ca e nevoie de o responsabilizare a magistratilor, nu de o raspundere materiala a magistratilor", a mai spus Cazanciuc.

acum 87 luni (29 Nov 2016)

Legea raspunderii magistratilor a fost lasata mostenire de actualul Parlament viitorului Legislativ care va fi ales pe 11 decembrie. La sfarsitul lunii octombrie, Camera Deputatilor a adoptat tacit proiectul de lege care prevede sanctiuni pentru magistratii care aplica stramb legea, umand ca Senatul sa se pronunte in Legislatura 2016-2020. Este vorba de proiectul initiat de deputatul Daniel Oajdea, care prevede modificari si completari la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in legatura cu procurorii si judecatorii care isi exercita functia cu rea-credinta sau grava neglijenta, dar si in legatura cu obligatia statului de a se indrepta impotriva magistratilor din cauza carora au fost incasate condamnari in instantele interne sau la CEDO.

"Nu este nevoie de o raspundere materiala a magistratilor"

In contextul alegerilor parlamentare, "Adevarul" a consultat programele de guvernare pe Justitie ale partidelor pentru a afla cum se raporteaza la legea raspunderii magistratilor. Invitat la Adevarul Live, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justitiei in Guvernul Ponta si candidat al PSD Bucuresti pentru Senat, a explicat ca programul de guvernare pe Justitie al PSD, de care s-a ocupat personal, nu prevede in paginile lui legea raspunderii magistratilor. "Sunt mecanisme in momentul de fata de tragere a raspundere a magistratilor. Am putea sa avem decizii date de judecator numai ca sa scape de sanctiune. Trebuie sa cautam oameni cu vocatie, dar e foarte greu sa vezi daca un om, la 22 de ani, la admiterea in magistratura, au vocatie pentru a fi judecatori. Slovacia a pus o limita de 30 de ani pentru a fi judecator", a spus Robert Cazanciuc.

Masurile din programul de guvernare propuse de Cazanciuc contravin insa doleantelor majoritatii din PSD, care au vorbit despre nevoia unei legii a raspunderii magistratilor. Cred ca in final toata lumea va fi de acord ca e nevoie de o responsabilizare a magist... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro