Ce parere aveau odinioara strainii despre femeile din Romania: needucate, injura grosolan, usuratice

Ce parere aveau odinioara strainii despre femeile din Romania: needucate, injura grosolan, usuratice

Dincolo de aspectul fizic, romancele, din punctul de vedere al strainilor, erau prea preocupate de vestimentie dar si prea putin educate pentru standardele Occidentale. O scriitoare si calatoare frantuzoaica, Dora d'Istria, era uimita de eleganta naturala si de frumusetea tarancilor de origine romana din Ardeal. La Vets, langa un teritoriu ce poseda sasii in nordul Transilvaniei, am fost viu impresionata de contrastul ce prezinta costumul romancelor si al sasoaicelor a caror vesta este neagra, fusta neagra, ciubotele negre, ca si cum ele ar voi sa faca sa rasara si mai mult vesmintele latinelor prin aceasta ingramadire de neguri asupra persoanei lor. " As fi dorit sa se fi gasit alaturi de mine unul dintre baietii de bani gata care, desigur, si-ar fi golit buzunarele cu placere vazand cum fete in floarea vietii, imbracate in costume usoare de nimfe, ii sar inainte din colibele lor, sarutandu-i mainile, intrecandu-se in a-i servi fructe, lapte, branza si malai. De exemplu un estest al vremurilor sale si un aristocrat elegant si de mare tinuta, rusul Anatole de Demidov vorbeste elogios despre femeile romance din Bucuresti.

acum 47 luni (13 Feb 2017)

Romancele sunt dosebit de frumoase. Totodata este si unul dintre motivele de mandrie nationala. Pentru calatorii straini care au strabatut Principatele Romane, frumusetea romancelor este departe de a fi doar un mit.

Bogate sau sarace, taranci sau boieroice, romancele s-au bucurat de aprecierea barbatilor si femeilor din Occident, care au ajuns pe aceste meleaguri. Dincolo de aspectul fizic, romancele, din punctul de vedere al strainilor, erau prea preocupate de vestimentie dar si prea putin educate pentru standardele Occidentale. O parte din aceste marturii sunt prezentate in lucrarea "Despre femei si istoria lor in Romania" a lui Alin Ciupala si in special in sectiunea "Imaginea femeii romane in scrierile calatorilor straini din prima jumatate a secolului al XIX lea", cu contributia Constantei Pirotici.

"Au un simtamant innascut de eleganta"

De-a lungul timpului, sute de calatori straini, ambasadori,intelectuali sau scritori au trecut sau au stat in Principatele Romane si Transilvania. Printre consemnarile lor de calatorie s-au regasit si insemnari privind femeile romance. "Femeile moldovene si romane sunt in general destul de frumoase. Printre ele se gasesc prea putine blonde, dar o mare multime de brunete deschise, cu ochiul negru si stralucios", scria acesta. Ea o considera deosebit de frumoasa chiar si in conditiile in care era deja la a patra nastere. este o femeie foarte frumoasa care seamana destul de bine cu ducesa de Gordon, trasaturile si infatisarea ei au totusi mai multa blandete. Ma lua de mana si ma aseza langa ea.", preciza lady Craven.

"Toate femeile erau frumoase, chiar cele ce erau mame si bunice, caci erau si bunicele la bal. Acestora le ramanea ceva, un nu stiu ce maret, in vestejirea trasaturilor care te silea sa te gandesti: ,,Cat de frumoasa a trebuit sa fie aceasta!". Moldovencele totodata impresionau prin frumusete, fiind descrise ca femei superbe si sanatose in special balaie, cu ochi albastrii si pielea alba. O s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro