Ce optiuni are Parlamentul pentru ora de religie?

Ce optiuni are Parlamentul pentru ora de religie?

Daca citim cu atentie motivarea, observam ca "statului ii este interzis sa adopte solutii legislative care pot fi interpretate ca fiind lipsite de respect fata de convingerile religioase sau filozofice ale parintilor, motiv pentru care organizarea activitatii scolare trebuie sa se subordoneze atingerii unui scop de conciliere in exercitarea functiilor pe care si le asuma in procesul de educatie si de predare a religiei cu respectarea dreptului parintilor de a asigura educatia in conformitate cu propriile convingeri religioase" (Paragraf 21), chestiune pe care a sesizat-o si Patriarhia Romana.

acum 69 luni (28 Jan 2015)

Dispare din Legea Educatiei Nationale teza declarata neconstitutionala: "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie". Practic, inseamna ca cine nu doreste nu mai participa la ora de religie, ceea ce inseamna ca situatia scolara se incheie fara medie. Nu presupune o solicitare scrisa, ci doar aducerea la cunostinta corpului profesoral (fie si verbal) ca respectivul nu participa, pentru a nu fi catalogat drept chiul. Reformularea/Adaugirea unui text prin care se prevede ca elevii (parintii sau tutorii) sa fie consultati la inceputul anului scolar daca vor participa sau nu la ora de religie, similar cu sistemul de optionale. Mai ramane de rezolvat doar diferentierea religiei ca fiind parte a trunchiului comun si nu un simplu optional, chestiune mai mult de birocratie interna.

3.Reformularea/Adaugirea unui text in care sa se prevada formularea unei solicitari scrise, la inceputul anului scolar, pentru cei ce vor sa participe.

CCR a decis doar ca solicitarea de a nu participa este neconstitutionala. Nu ca religia nu mai este obligatorie. Aceste nuante scapa multora, inclusiv domnului Emil Moise,care pare a nu intelege ca a castigat doar dreptul de a nu mai face cerere.Atat.

Faptul ca in motivarea curtii apare principiul de drept al solicitarii scrise a unui drept nu este obligatoriu pentru Parlament si nu e valabil intotdeauna.

De pilda, cand mergi sa votezi, nu faci cerere, desi este un drept constitutional. Asemanator, dreptul la libera circulatie nu presupune ca fac cerere de cate ori vreau sa trec granita in Europa (sau primesc viza pe pasaport cand trec in alte tari).

In plus, la ce bun sa faci cerere pentru ceva ce este garantat constitutional, adica nu poate fi refuzat.

In realitate, unii continua sa sustina ideea cererii, doar pentru ca ei nu doresc religie. Ei spera ca obligati... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro