Ce nume purtau dacii: Geta si Davos, cele mai frecvente denumiri date sclavilor adusi din Dacia

Ce nume purtau dacii: Geta si Davos, cele mai frecvente denumiri date sclavilor adusi din Dacia

Cele mai cunoscute nume de geto-daci pastrate sunt cele ale zeitatilor si regilor din perioada antica. Numele dacilor de pe cioburile antice Multe dintre numele de daci au fost descifrate pe ostraconuri (cioburi) si se refera la denumirile unor soldati recrutati in garnizoanele si legiunile romane, de pe intreg teritoriul fostului Imperiu Roman.

acum 56 luni (18 May 2015)

Cele mai cunoscute nume de geto-daci pastrate sunt cele ale zeitatilor si regilor din perioada antica. Mai sunt mentionati si regele scit Spargapeithes, si conducatorul costobocilor Pieporus, dar si conducatorii Daciei dupa razboaiele daco-romane: Regalianus, Tarbus, Thiamarkos. Cel mai vechi nume al unui rege din Dacia, Charnabon, a fost mentionat de dramaturgul atenian Sofocle (497 - 405 i.Hr.), intr-un fragment pastrat din tragedia Triptoleum: "Charnabon, care in timpurile de fata domneste peste geti", scria atenianul. "Se spune ca un get cu numele Zamolxis ar fi fost sclavul lui Pitagora si ca ar fi deprins de la acesta unele cunostinte astronomice, iar o alta parte ar fi deprins-o de la egipteni, caci cutreierarile sale l-ar fi dus pana acolo", afirma Strabon, un mare istoric al Antichitatii. Sunt frecvente si mentiunile zeitatii Bendis, dar si ai marilor preoti Deceneu, Zeuta, Derzelas, Dabatopeios si a cavalerului trac Heros.

Geta si Davos, numele date sclavilor daci

Potrivit istoricului Ion Horatiu Crisan, un nume comun la geti, regasit in operele anticilor greci si latini era Daos (Davos sau Davus). "Vorbind despre daci, Strabon ne spune: "A existat si o alta impartire a teritoriului chiar din cele mai vechi timpuri: caci pe unii ii denumesc daci, iar pe altii geti. Getii sunt cei care se intind spre Pont si spre rasarit, iar dacii cei care locuiesc in partea opusa, spre Germania si spre izvoarele Istrului. De aici si numele de sclavi Geta si Davos, obisnuit la antici. Si nu pare de crezut sa se fi adus de acolo sclavi in Attica.

Numele dacilor de pe cioburile antice

Multe dintre numele de daci au fost descifrate pe ostraconuri (cioburi) si se refera la denumirile unor soldati recrutati in garnizoanele si legiunile romane, de pe intreg teritoriul fostului Imperiu Roman. Cele mai frecvente sunt: Avizina, Bastiza, Biciclis (un general din vremea lui Decebal), Blegissa (numele unui soldat da... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro