"Ce nu ma omoara ma face mai puternic". Cum explica un psihoterapeut afirmatia lui Nietzsche

Au trecut 128 de ani de atunci si, cu toate acestea, fraza inca este rostita atunci cand se considera necesar, atunci cand are rolul de a motiva sau de a induce speranta. Cert este ca nu toti reactionam la fel la "ceea ce nu ne omoara", iar sansa de a deveni mai puternici depinde foarte mult de context. Pe de alta parte, cercetarile cu privire la dezvoltarea umana au scos la iveala faptul ca acei copii traumatizati au probabilitate crescuta de a trai din nou trauma, daca nu se face nimic in acest sens, daca nu sunt integrati intr-un mediu sigur Pe de alta parte, sunt persoane care in urma unei traume, raporteaza schimbari pozitive, o crestere post-traumatica.

acum 98 luni (7 Sep 2016)

"Gasim aceasta fraza in , scrisa de filosoful german Friedrich Nietzche, in 1888. Au trecut 128 de ani de atunci si, cu toate acestea, fraza inca este rostita atunci cand se considera necesar, atunci cand are rolul de a motiva sau de a induce speranta. Exista tendinta de a prelua mesajul exact asa cum aduce avantaje, ceea ce nu este gresit pana la urma, si se uita sensul original a ceea ce a scris Nietzsche", explica, pentru Adevarul, Erna Constantin, psihoterapeut - Psihoterapie integrativa si psiholog - Psihologia resurselor umane.

In primul rand, nu toata lumea defineste la fel ideea de a fi puternic. Doar plecand de aici, pot deriva nunate de interpretarea a celebrei fraze. Si daca suntem toti puternici asta inseamna ca nu ne diferentiem unii de ceilalti ceea ce nu este posibil. Pana la urma si aceasta fraza este inteleasa in mod diferit de cei care adera la ea", mai spune psihoterapeutul.

Trauma, privita ca un proces de transformare

Se spune ca loviturile pe care ti le da viata iti tabacesc pielea si-ti ascut atentia: cu cat induri mai mult, cu atat esti mai pregatit sa infrunti cu forta urmatoarele lovituri. Este o traducere populara a celebrului citat, care insa atrage, ca si originalul, o serie de amendamente.

"Odata ce se dobandeste o anumita credinta, apare tendinta de a vedea evenimentele externe in raport cu aceasta credinta. Astfel, de exemplu, daca trauma este privita ca un proces de transformare, atunci exista tendinta de a vedea in jur, variante ale acestui proces. Bacteriile care nu sunt ucise in totalitate de un antibiotic vor evolua si vor deveni rezistente la acesta.

"Acum, din punct de vedere al evolutiei, cei care supravietuiesc unei calamitati sunt cei mai adaptati.

Cert este ca nu toti reactionam la fel la "ceea ce nu ne omoara", iar sansa de a deveni mai puternici depinde foarte mult de context.

"Sunt cazuri in care oamenii sunt ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro