CE: Noi reguli in favoarea tarilor cu o absorbtie redusa a fondurilor europene

Astfel, CE a adoptat, luni, o versiune revizuită a orientărilor de finalizare pentru programele de politică regională din perioada 2007-2013, un document ce explică in detaliu paşii de urmat de către statele membre şi de către Comisie, in vederea finalizării programelor de politică de coeziune 2007-2013. Ea simplifică o serie de proceduri de finalizare in ce priveşte instrumentele de inginerie financiară şi in termeni de «etapizare» («phasing») - procesul de iniţiere a unui proiect intr-o anumită perioadă de programare şi de finalizare a lui in cea următoare", a explicat Corina Creţu.

acum 59 luni (4 May 2015)

Comisia Europeană a adoptat, luni, noi reguli pentru a ajuta statele membre, inclusiv Romania, cu o rată scăzută de absorbţie a fondurilor de coeziune să atragă cat mai mulţi bani europeni din perioada 2007-2013, a precizar comisarul Corina Crețu, informează Mediafax.

Astfel, CE a adoptat, luni, o versiune revizuită a orientărilor de finalizare pentru programele de politică regională din perioada 2007-2013, un document ce explică in detaliu paşii de urmat de către statele membre şi de către Comisie, in vederea finalizării programelor de politică de coeziune 2007-2013.

Citește și: Banii europeni s-au prefăcut in dobanzi in loc de credite rurale

"Prin intermediul grupului de lucru pe care l-am iniţiat imediat ce am devenit comisar pentru Politică regională, am conlucrat indeaproape cu Bulgaria, Croaţia, Cehia, Italia, Romania, Slovacia, Slovenia şi Ungaria pentru a le sprijini in utilizarea la maximum a fondurilor europene incă disponibile, aferente perioadei 2007-2013, in limitele reglementărilor aplicabile care cer ca aceste fonduri să fie cheltuite in cadrul unor proiecte pană la sfarşitul anului 2015. După reuniunea Consiliului European din decembrie 2014, ne-am angajat să găsim soluţii care să asigure o utilizare rapidă şi cat mai eficientă a fondurilor alocate in perioada de programare 2007-2013, pentru a sprijini statele membre relevante să realizeze proiecte pe termen lung in următorii ani, folosind flexibilitatea regulilor existente", a declarat, luni, comisarul Corina Creţu, citată intr-un comunicat.

"Pană in luna martie 2017, statele membre vor trebui să depună un raport final in care să se menţioneze care au fost proiectele, să fie trecute in revistă cheltuielile şi să includă o declaraţie de finalizare ce atestă legalitatea şi conformitatea acestora din urmă. Revizuirea aliniază orientările de finalizare cu modificările de reglementare realizate de Consiliu ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro