Ce medicamente pastram la frigider si de ce. Farmacist: "Nu doar ca nu-si mai fac efectul, dar pot deveni periculoase"

Ce medicamente pastram la frigider si de ce. Farmacist:

Din acest punct de vedere, medicamentele se pot imparti in trei mari categorii: medicamente care pot fi pastrate la temperatura mediului ambiant (dar sub 25 grade Celsius), medicamente care necesita pastrarea la loc racoros (intre 15 si 25 de grade Celsius) si medicamente care au nevoie de o temperatura intre 2 si 8 grade Celsius si necesita pastrarea la frigider. In aceasta ultima categorie regasim si pastrarea medicamentelor la frigider atunci cand producatorul indica altceva (si recomanda pastrarea "la loc racoros", adica intre 8 si 15 grade Celsius, sau "la temperatura camerei", adica peste 15 grade Celsius, dar mai putin de 25 grade Celsius).

acum 78 luni (20 Jun 2017)

Orice medicament are mentionata pe ambalaj informatia privind temperatura optima de pastrare. Din acest punct de vedere, medicamentele se pot imparti in trei mari categorii: medicamente care pot fi pastrate la temperatura mediului ambiant (dar sub 25 grade Celsius), medicamente care necesita pastrarea la loc racoros (intre 15 si 25 de grade Celsius) si medicamente care au nevoie de o temperatura intre 2 si 8 grade Celsius si necesita pastrarea la frigider.

Indicatia de a pastra produsul farmaceutic la frigider de obicei o primiti la achizitionare, chiar in farmacie. avand si acest rol, de a proteja produsul de efectele nedorite ale conditiilor de mediu.

De ce sa le pastram la frigider

Medicamentele pentru care producatorul indica pastrarea la temperaturi intre 2 si 8 grade Celsius au in componenta elemente active care nu pot fi garantate in alte conditii. In cazul in care aceasta conditie necesara nu este indeplinita, se poate ajunge la ineficacitatea produsului, sau, si mai grav, la alterarea acestuia si descompunerea in elemente toxice. Faci mai putina insulina, sa zicem, dar uneori, la temperaturi mai inalte, se degradeaza in produsi toxici anumite medicamente", ne lamureste farmacistul Ion Dogaru, precizand ca inainte de punerea pe piata medicamentele sunt supuse unor teste specifice, iar acestea garanteaza stabilitatea produsului pentru o anumita perioada, in anumite conditii. De aceea ar trebui sa stim, pe de o parte, cum trebuie pastrate medicamentele, iar pe de alta, ce comportamente sunt de evitat. In aceasta ultima categorie regasim si pastrarea medicamentelor la frigider atunci cand producatorul indica altceva (si recomanda pastrarea "la loc racoros", adica intre 8 si 15 grade Celsius, sau "la temperatura camerei", adica peste 15 grade Celsius, dar mai putin de 25 grade Celsius). Temperaturile joase, atunci cand nu exista aceasta indicatie, fac cel putin la fel de mult rau ca s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro