Ce masuri se pot lua pentru limitarea efectelor dezastrelor naturale de genul furtunii de la Timisoara

Ce masuri se pot lua pentru limitarea efectelor dezastrelor naturale de genul furtunii de la Timisoara

"Aceste alerte vor fi emise in functie de situatiile de urgenta aparute la nivel regional, de tipul fenomene meteo extreme, incendii majore, explozii, alte calamitati, inundatii si alte situatii de risc", a explicat presedintele ANCOM, Adrian Dita. Nu se intampla asa", a conchis medicul.Cel care a cerut implementarea de urgenta a unui sistem de avertizare rapida a populatiei in situatii de criza a fost seful statului, Klaus Iohannis, care a cerut Guvernului sa explice in cel mai scurt timp daca procedurile au fost respectate in cazul furtunii violente si cine se face vinovat de neglijenta sau incompetenta. De exemplu, in SUA cele mai multe avertismente de urgenta sunt trimise prin sistemul de alerta de urgenta EAS, care poate fi activat de catre autoritatile nationale, regionale sau locale, inclusiv de politie, pompieri si meteorologi.

acum 66 luni (18 Sep 2017)

A fost nevoie sa moara oameni pentru ca autoritatile sa schimbe sistemul avertizarilor in situatii de risc major pentru populatie. Noul sistem care urmeaza sa fie implementat va fi similar cu cel care functioneaza in alte state europene, au anuntat luni specialistii Autoritatii pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, prezenti la comandamentul de urgenta de la Timisoara instituit in urma furtunilor de duminica seara.

Concret, sistemul va folosi facilitatea numita "Cell Broadcast", utilizata pe telefoanele mobile si va fi gestionata de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Atentionarea ar urma sa fie emisa la nivel guvernamental, sa fie preluata de operatorii de telefonie mobila si distribuita pe releele din zona semnalata unde ar urma sa aiba loc fenomene meteo extreme.

"Aceste alerte vor fi emise in functie de situatiile de urgenta aparute la nivel regional, de tipul fenomene meteo extreme, incendii majore, explozii, alte calamitati, inundatii si alte situatii de risc", a explicat presedintele ANCOM, Adrian Dita. Acesta nu a putut insa sa spuna de ce un astfel de sistem nu a functionat pana acum.

Pe langa implementarea sistemului de alerta va fi inceputa si o campanie de informare publica si pregatire a populatiei pentru utilizarea acestui sistem. Nu ducem lipsa de aparatura performanta

"Ce s-a intamplat acolo nu are nicio legatura cu aparatura. Suntem foarte bine dotati pentru a supraveghea astfel de manifestari, ca dovada faptul ca avertizarile meteo au fost date imediat ce fenomenele meteo au inceput sa se dezvolte. In mai putin de 36 de ore au fost emise 47 de avertizari pentru fenomene severe imediate, dintre care 12 Cod Portocaliu. Romania are o retea radar foarte performanta, deci am avut la dispozitie absolut toata informatia pe care puteam sa o avem", a explicat, pentru "Adevarul", directorul executiv al Administratiei Nat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro