Ce (mai) reprezinta, in Romania, Stanga si Dreapta? (I)

Dintr-un recent sondaj IRES ("Partidele politice din Romania - perceptii si reprezentari", februarie 2016) am aflat ca 17% din romanii adulti se considera a fi, din punct de vedere politic, de stanga, 24% de dreapta, 27% de centru, in timp ce 33% nu stiu sau prefera sa nu raspunda. De exemplu, fata de propozitia (1) "Statul trebuie sa asigure locuri de munca si locuinte", propozitie care apartine clar ideologiilor de stanga, o majoritate substantiala (90%) a celor chestionati si-au declarat acordul. De data asta, constatam ca oamenii care se declara "de stanga" sunt de acord cu afirmatiile caracteristice ideologiilor de dreapta.

acum 48 luni (1 Mar 2016)

Dintr-un recent sondaj IRES ("Partidele politice din Romania - perceptii si reprezentari", februarie 2016) am aflat ca 17% din romanii adulti se considera a fi, din punct de vedere politic, de stanga, 24% de dreapta, 27% de centru, in timp ce 33% nu stiu sau prefera sa nu raspunda.

Lucrurile devin mai interesante daca, asa cum a sugerat Sorin Cucerai, incercam sa aflam prin ce se caracterizeaza atitudinile celor care se considera de stanga, respectiv de dreapta. In acelasi sondaj a fost cerut acordul (sau dezacordul) fata de sase propozitii, care caracterizeaza destul de clar viziunile de stanga sau de dreapta. De exemplu, fata de propozitia (1) "Statul trebuie sa asigure locuri de munca si locuinte", propozitie care apartine clar ideologiilor de stanga, o majoritate substantiala (90%) a celor chestionati si-au declarat acordul. Nu ne-a surprins faptul ca 92% din cei care s-au autodefinit de stanga (vom prescurta: S=92%) sunt de acord cu ea; in schimb, constatarea ca propozitia respectiva este agreata si de marea majoritate (83%) a celor care se considera a fi oameni de dreapta (prescurtat: D=83%) este deconcertanta.

Rezultate similare s-au inregistrat fata de alte doua afirmatii, la fel de "stangiste", si anume: "Statul trebuie sa incurajeze protectia sociala a persoanelor in nevoie" (S=97%, D=93%) si "Statul trebuie sa ii impoziteze mai mult pe cei bogati pentru a-i ajuta pe saraci": (S=82%, D=72%). O posibila explicatie ar fi aceea ca in Romania postcomunista exista un stigmat asupra ideologiilor de stanga, care face ca multi sa refuze includerea in aceasta categorie, chiar daca in realitate adopta valorile unei stangi diferite de cea practicata de regimul comunist. De data asta, constatam ca oamenii care se declara "de stanga" sunt de acord cu afirmatiile caracteristice ideologiilor de dreapta. Mai mult, vedem ca oamenii autoplasati la stanga sunt de acord cu aceste afirmatii (cu exceptia ultimei) in masura mai mare decat cei care zic ca sunt "... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro