Ce lege mai pregateste Ecaterina Andronescu: dublarea indemnizatiilor membrilor Academiei Romane si statut de demnitar
Proiectul de lege (initiat de Ecaterina Andronescu, la propunerea Academiei) a primit aviz favorabil de la trei Comisii din Senat in aceasta saptamana: Comisia pentru buget-finante, activitate bancara si piata de capital; Este o institutie de interes public national de cercetare in domeniile fundamentale ale stiintei si culturii de calificare profesionala superioara, cu personalitate juridica de drept public si independenta in lucrarile sale de orice natura". - elaborarea de studii, analize, recomandari, evaluari si strategii nationale pentru Administratia Prezidentiala, Parlament, Guvern si alte institutii nationale -- la cerere sau din initiativa proprie -- cu privire la politica nationala in domeniul stiintei, literelor si artelor in Romania si la marile probleme ale tarii, inclusiv relatia cu Uniunea Europeana Problema este ca niciuna dintre "sarcinile" de mai sus nu reprezinta ceva obligatoriu pentru membrii Academiei, iar multe dintre acestea sunt greu de cuantificat.
Proiectul de lege (initiat de Ecaterina Andronescu, la propunerea Academiei) a primit aviz favorabil de la trei Comisii din Senat in aceasta saptamana: Comisia pentru buget-finante, activitate bancara si piata de capital;
Potrivit documentului, care se afla in aceste zile la comisiile din Senat, indemnizatiile membrilor Academiei Romane vor creste dupa cum urmeaza: 1) pentru un membru titular de la 3.000 la 7.400 de lei (salariul maxim al unui profesor universitar); 2) pentru un membru corespondent de la 2.500 de lei la o suma echivalenta cu 90% din salariul maxim al unui profesor universitar, adica aproximativ 6.600 de lei.
Acelasi document arata ca presedintele Academiei va avea rang de ministru, iar vicepresedintii si secretarul general rang de secretari de stat, ceea ce inseamna ca vor avea aceleasi "salarii". Concret, presedintele Academiei ar putea castiga 14.500 lei pe luna, iar vicepresedintii si secretarul general vor primi o indemnizatie in valoare de 10.150 lei/lunar. "Vorbim de oameni prestigiosi , a caror reputatie academica a fost dovedita de calitatea lucrarilor pe care le-au scris, unde le-au publicat- aici ma refer cu precadere la vizibilitatea internationala a candidatului. Pe de o parte, vorbim de oameni care lucreaza in universitati, ca mine, sau membri care activeaza in diverse institute de cercetare, inclusiv cele care apartin Academiei Romane. S-a considerat ca maxim 181 de oameni care deservesc tara asta merita sa aiba un trai decent", a declarat pentru "Adevarul", Marius Andruh, membru titular si presedinte al Sectiei de Stiinte Chimice a Academiei Romane. Daca noi, ca stat, credem cu adevarat ca acesti oameni sunt importanti, si sunt, pentru cultura si stiinta romaneasca, atunci trebuie sa ii tratam decent.
De ce facilitati fiscale va beneficia Academia
"Academia Romana beneficiaza de sprijinul financiar al Statului in realizarea misiunii si a obie... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro