Ce legatura este intre euroalesii Pinto si Nica

nu se stie Interesant este ca, pana in acest moment, nu a fost luata o decizie finala in cazul Nica, dupa ce, pe 20 martie presedintele Comisiei pentru Afaceri Juridice, Pavel Svoboda, a cerut lamuriri de la Camera Deputatilor in legatura cu prevalenta articolelor 72 si 109 din Constitutia Romaniei, referitoare la ridicarea imunitatii parlamentarilor, respectiv a ministrilor care erau si parlamentari la data comiterii infractiunii de care sunt suspectati.

acum 68 luni (14 May 2015)

Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European l-a numit ca raportor in cazul Nica pe un alt europarlamentar care avea probleme cu legea in propria tara. Mai mult chiar, la momentul respectiv exista si pe numele portughezului o cerere de ridicare a imunitatii.

Pe 9 martie, a avut loc sedinta extraordinara a Comisiei pentru Afaceri Juridice, la care au avut loc audierile pentru ridicarea imunitatii unui numar de opt eurodeputati. Dar in aceeasi seara, cu ora mai devreme, intre orele 20.00 si 20.30, Comisia pentru Afaceri Juridice a discutat si ridicarea imunitatii lui António Marinho e Pinto. Spre deosebire de Dan Nica, suspectat intr-un caz de coruptie, raportorul António Marinho e Pinto, fost presedinte al Baroului din Portugalia (2008-2013), era acuzat de defaimarea unor functionari ai baroului intr-un articol publicat pe 7 mai 2014. Situatia poate parea bizara, e ca si cum in Parlamentul Romaniei raportor pe cazul Darius Valcov ar fi fost numit Dan Sova, ambii avand cereri de ridicare a imunitatii.

PE: Nici ilegal, nici caz de incompatibilitate

Am solicitat punctul de vedere al PE in legatura cu situatia la care s-a ajuns, daca este legal sau corect ca António Marinho e Pinto sa fie raportor in cazul lui Nica. Niina Saloranta, de la Comitetul pentru Afaceri Juridice al PE a precizat ca nu este nici ilegal, nici un caz de incompatibilitate: "Un membru al Parlamentului European asupra caruia se discuta ridicarea imunitatii poate fi raportor in alt caz, intrucat cazurile sunt separate". S-a ajuns la aceasta situtie gratie regulilor stricte de numire a raportorilor: "Sistemul de rotatie este folosit pentru a numi raportori pentru cazurile de imunitate. nu se stie

Interesant este ca, pana in acest moment, nu a fost luata o decizie finala in cazul Nica, dupa ce, pe 20 martie presedintele Comisiei pentru Afaceri Juridice, Pavel Svoboda, a cerut lamuriri de la Camera Deputatilor in legatura cu prevalenta articolelor 72 si... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro