Ce invata, de fapt, copiii atunci cand parintii sunt convinsi ca bataia educa

Ce invata, de fapt, copiii atunci cand parintii sunt convinsi ca bataia educa

Intr-o emisiune realizata pentru publicatia Huffington Post, celebrul psiholog Phil McGraw, cunoscut ca Dr. Phil in SUA, dar si in Romania, a explicat de ce bataia (cu referire stricta la plesnitul copilului pe care multi parinti din ziua de azi inca il practica, nu la abuzurile fizice grave asupra copiilor) nu are valoare educativa, asa cum multi parinti continua sa creada. Parintele ar trebui sa analizeze daca nu merita sa faca un efort pentru a indrepta propriul sau comportament gresit, tocmai pentru ca cel mic sa nu ajunga sa creada ca violenta este un lucru perfect normal si indicat in anumite circumstante.

acum 87 luni (14 Oct 2014)

Intr-o emisiune realizata pentru publicatia Huffington Post, celebrul psiholog Phil McGraw, cunoscut ca Dr. Phil in SUA, dar si in Romania, a explicat de ce bataia (cu referire stricta la plesnitul copilului pe care multi parinti din ziua de azi inca il practica, nu la abuzurile fizice grave asupra copiilor) nu are valoare educativa, asa cum multi parinti continua sa creada.

Atunci cand te confrunti cu un copil care injura, loveste, scuipa sau are alte asemenea manifestari, ca parinte nu faci decat sa raspunzi printr-o confruntare fizica atunci cand il bruschezi sau il plesnesti ca sa nu se mai comporte astfel. "Ce faci ca adult in acel moment este sa te cobori la nivelul unui copil din punct de vedere al reactiei.

Conform psihologului, "ideea de baza a disciplinei este, intr-un final, sa formezi reflexul de autodisciplina", insa parintii incearca sa le impuna copiilor anumite limite la o varsta la care acestia nu inteleg acest concept, subliniaza acesta.

"Scopul este insa ca ei sa inteleaga un sistem de valori dupa care se vor ghida in viata si sa-l asimileze, ceea ce inseamna ca trebuie sa invete ceva anume. Poate ca pe moment inceteaza sa mai faca ceea ce nu trebuie pentru ca sufera fizic, dar cati parinti inteleg ce invata copilul cu adevarat dintr-o astfel de reactie", se intreaba retoric psihologul.

Palma pe care parintele i-o aplica celui mic nu face decat sa creeze si mai multe haos in mintea unui copil aflat deja intr-o stare de agitatie. Ceea ce ajunge copilul sa gandeasca si sa internalizeze ca lectie de viata este: "cu siguranta, sunt un copil rau, daca ma lovesc oamenii pe care ii iubesc", spune psihologul american.

Daca scopul tau ca parinte este sa-ti calmezi copilul si sa-l faci sa se opreasca atunci cand nu esti de acord cu felul in care se comporta, bataia nu te va ajuta sa obtii rezultatul dorit. Atunci cand il lovesti, copilul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro