Ce insemna o alimentatie chibzuita in Romania interbelica. "Randuiala de mancare" zilnica recomandata de medici

Ce insemna o alimentatie chibzuita in Romania interbelica.

"Cand ne gandim ca sunt patru posturi mari - al Pastilor, al San-Petrului, al Sfintei Marii si al Craciunului, precum si 68 Miercuri si Vineri de peste an si cand stim ca chiar mancarea din zilele e saracacioasa si neindestulatoare, fata de munca pe care trebuie s'o desfasoare, nu trebuie sa mai mire pe nimeni de ce cei mai multi dintre tarani sunt slabi, sleiti de putere si de ce poporul nostru e atat de usor decimat de boli".

acum 73 luni (15 Mar 2018)

Intr-un numar din anul 1934 al revistei "Sanatatea pentru toti", publicatie editata la Piatra Neamt de Laboratorul farmaceutic Vorel, era inserat un articol cu recomandari de nutritie mai ales pentru populatia din mediul rural. "E fapt dovedit ca lucratorii de la orase, si mai ales satenii se hranesc neindestulator si, in tot cazul, cu alimente putin hranitoare", se arata in articolul intitulat "Hrana intretine viata", semnat de un doctor care aducea argumente ca sanatatea este in stransa legatura cu felul cum ne hranim. Autorul articolului insista asupra modului corect de nutritie, o problema de mare insemnata mai ales pentru viata taranului roman din acele vremuri. Popor decimat de boli din cauza proastei alimentatii Din start, medicul sustine ca intentia sa nu era sa indemne oamenii sa manance peste masura: "Caci, daca a manca prea putin e gresit si vatamator, a manca prea mult e si mai vatamator. Anume ca unora le place mai degraba sa bea, decat sa se hraneasca cum se cade" Doctorul este constient ca a da sfaturi taranilor cum sa manance mai bine pare ciudat, in conditiile in care el are, sau cel putin ar trebuie sa aiba la dispozitie alimentele cele mai hranitoare (lapte, oua, unt, branza, pasari, carne de porc, legume etc). Justificarea demersului sau tinea insa de o realitate a acelor vremuri, si anume ca mai ales satenii se hraneau neindestulator si cu alimente putin hranitoare. "Cand ne gandim ca sunt patru posturi mari - al Pastilor, al San-Petrului, al Sfintei Marii si al Craciunului, precum si 68 Miercuri si Vineri de peste an si cand stim ca chiar mancarea din zilele e saracacioasa si neindestulatoare, fata de munca pe care trebuie s'o desfasoare, nu trebuie sa mai mire pe nimeni de ce cei mai multi dintre tarani sunt slabi, sleiti de putere si de ce poporul nostru e atat de usor decimat de boli". "O alimentatie chibzuita prelungeste viata" Medicul nu neaga importanta unor alimente de baza consumate in gospodariile rurale in anii interbelici, dar atrage... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro