Ce inseamna sa fii frate de cruce: obiceiul din Evul Mediu interzis de Biserica si legatura cu Miscarea Legionara

Ce inseamna sa fii frate de cruce: obiceiul din Evul Mediu interzis de Biserica si legatura cu Miscarea Legionara

Dupa 200 de ani de la scrierea satirica a lui Giraldus despre ritualurile de infratire, se lamureste adevaratul scop al ritualului intr-un text despre prima intalnire a regelui Eduard al II-lea al Angliei cu nobilul Piers Gaveston: "Cand fiul regelui l-a vazut, a simtit atata iubire incat s-a infratit cu el si s-a hotarat ferm inaintea tuturor muritorilor sa faca un legamant de nedestramat de iubire cu el." Ce inseamna sa fii frate de cruce: Biserica Ortodoxa considera ritualul un obicei pagan In ziua de azi, Biserica Ortodoxa Romana este impotriva fratiei de cruce, considerand-o un ritual pagan cu elemente crestinesti si a interzis preotilor binecuvantarea acestui tip de legaturi. Ce inseamna sa fii frate de cruce: Fratia de Cruce, organizatia de tineret a Miscarii Legionare Intr-o interpretare mai moderna, Fratiile de Cruce erau organizatii de tineret ale Miscarii Legionare.

acum 53 luni (8 Feb 2016)

Ceremonia cu radacini in Evul Mediu

"Adelphopoiesis, fraternitas iurata" sau "ordo ad fratres faciendum" se refera la o ceremonie care era practicata de unele biserici crestine in Evul Mediu, iar in Europa pana la inceputurile Epocii Moderne, pentru a uni doua persoane de acelasi sex, de regula barbati. Din punct de vedere etimologic, cuvantul adelfopoiesis (a infrati) provine din limba greaca de la cuvintele adelphos (frate) si poio (fac).

De asemenea, in acest timp se citeau rugaciuni si litanii care cer ca cei doi sa fie uniti in dragoste si li se amintesc exemplele de prietenie din istoria crestinismului. Dupa ce li se citeau mai multe versete din Biblie, cum sunt Corinitieni I de la 12:27 la 13:8 (in care apostolul Pavel vorbeste despre iubire) si Evanghelia lui Ioan de la 17:18-26, li se spunea Tatal Nostru, apoi primeau sfintele daruri dintr-o cupa comuna si erau condusi langa altar, unde se canta troparionul "Doamne, priveste din Cer si vezi".

Fratii de cruce se sarutau apoi reciproc, iar cei prezenti cantau psalmul 133:1 (Cat de bine, cat de dulce traiesc toti fratii impreuna). Printre rugaciunile citite se numara si cea in care se spune: "Doamne Atotputernic, care ai existat inaintea tuturor timpurilor si vei fi vesnic, care ai coborat intre oameni prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, trimite tu Sfantul Duh catre slujitorii tai (nume) si (nume), pentru ca sa se iubeasca unul pe celalalt precum sfintii apostoli Petru si Pavel; precum sfintii martiri Sergiu si Bacchus, asa cum Cosmin si Damian, nu pentru dragoste trupeasca, ci pentru incredere si iubire fata de Sfantul Duh, si ca in fiecare zi din viata lor sa pastreze iubirea. Exista, de asemenea, obiceiul ca fratii de cruce sa fie inmormantati impreuna, dupa cum arata numeroase morminte din Anglia si Irlanda in care sunt ingropati doi barbati, cu pietre inscriptionate cu mesaje de tipul: "Iubirea i-a unit in aceasta viata, pamantul sa-i uneasca in moarte." Ce inseamn... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro