Ce inseamna sa fii arcas in vremuri noi. Cine mai practica tirul cu arcul si cat costa acest sport

Ce inseamna sa fii arcas in vremuri noi. Cine mai practica tirul cu arcul si cat costa acest sport

Dorinta de a trage cu arcul s-a infiripat in mintea lui Leon Cosma, de 53 de ani, din Oradea, inca din copilarie, cand a vazut primele filme cu arcasi. Un sport pentru cei cu dare de mana Oricine vrea sa practice tirul cu arcul trebuie sa stie ca are nevoie de un echipament special, compus din aparatori pentru protectia degetelor care tin sageata si a antebratului care sustine arcul, de arcul propriu-zis, de sageti si de tolba.

acum 106 luni (18 Jan 2015)

Dorinta de a trage cu arcul s-a infiripat in mintea lui Leon Cosma, de 53 de ani, din Oradea, inca din copilarie, cand a vazut primele filme cu arcasi. Asa ca, la numai 5-6 ani, si-a confectionat primul arc dintr-un bat de rachita si prima sageata dintr-un fir de trestie, i-a pus un cui in varf, a tintit si a tras in ograda vecinului. Fie ca a fost vorba de noroc, fie de talent innascut, Leon Cosma a nimerit din prima incercare tinta: o gaina de-a vecinului.

"A ramas sageata infipta in aripa gainii si am transpirat de teama ca as fi putut lua bataie", isi aminteste Leon Cosma, care in prezent practica din pasiune tirul cu arcul, participand si la competitii de profil.

De altfel, chiar daca nu se recomanda ca arcas profesionist, Leon Cosma nu refuza niciodata provocarea de a tinti concursurile de tir cu arcul. La sfarsitul anului trecut, el s-a clasat pe locul intai la competitia numita "Cupa Cetatii" Oradea, la categoria sa de varsta.

Intrebat ce anume l-a atras la acest sport stravechi, arcasul modern spune ca "dincolo de faptul ca face parte din cele sapte arte vechi, m-am indragostit mai degraba de eleganta pozitiei arcului. Eu nu sunt un maestru in tir cu arcul, dar cand te contopesti cu arcul, cu sageata si cu tinta ce trebuie lovita, atunci formezi un tot unitar.

Un sport pentru cei cu dare de mana

Oricine vrea sa practice tirul cu arcul trebuie sa stie ca are nevoie de un echipament special, compus din aparatori pentru protectia degetelor care tin sageata si a antebratului care sustine arcul, de arcul propriu-zis, de sageti si de tolba. Astfel, un echipament poate varia de la cateva sute de lei pana la cateva mii de euro. Cu toate acestea, pentru Leon Cosma arcul nu este un sport scump, adaptand cheltuielile cu acest hobby la bugetul pe care il are disponibil. Un arc bun poate costa pana la 1.200 de lei. Sagetile ajung sa mai coste vreo 200 ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro