Ce inseamna razboiul informational si cum ne afecteaza? Doua exemple care au lovit direct Romania

Ce inseamna razboiul informational si cum ne afecteaza? Doua exemple care au lovit direct Romania

> Analiza realizata de Iulian Chifu* O componenta a razboiului hibrid, dar si un instrument de sine statator este razboiul informational. Evident ca instrumentele nu privesc doar informatia ca atare, ci se refera si la alte componente mai subtile, care tin de emotii fundamentale, de context si valorizarea oportunitatilor oferite de evenimente in derulare si de starea de spirit creata la nivelul unei anumite populatii vizate pentru a inocula un anumit tip de raportare la subiect. Obiectivul general, principal, al razboiului informational este acela de a determina, de a controla sau macar de a altera decizia strategica, de politica externa, securitate si aparare, de pervertire sau ingreunare a instrumentelor destinate componentei militare a unui stat, si de ingreunarea functionarii, daca nu chiar de blocarea unor elemente ce tin de securitatea unui stat. Prima componenta este cea vizibila, evidenta, si tine de implicarea in alterarea spatiului public al unei tinte vizate, implicand in zona media, Internet si social media, dar si la alte niveluri mai subtile, a unei injectii de idei si informatii care valorizeaza principiile si valorile fundamentale ale democratiei si drepturilor omului intre care libertatea de expresie, libertatea cuvantului, libera circulatie a ideilor, elemente care nu numai ca sunt legale si morale, dar se situeaza intre valorile fundamentale pe care societatile democratice le apara.

acum 41 luni (20 Nov 2017)

>

Analiza realizata de Iulian Chifu*

O componenta a razboiului hibrid, dar si un instrument de sine statator este razboiul informational. Dar ea se bazeaza pe grupurile si publicele vizate pentru fiecare operatiune in parte, pe o tesatura vasta de cunoastere a pregatirii, inclinatiilor si asteptarilor publicului tinta, propensiunilor, frustrarilor acestuia. Evident ca instrumentele nu privesc doar informatia ca atare, ci se refera si la alte componente mai subtile, care tin de emotii fundamentale, de context si valorizarea oportunitatilor oferite de evenimente in derulare si de starea de spirit creata la nivelul unei anumite populatii vizate pentru a inocula un anumit tip de raportare la subiect.

Obiectivul general, principal, al razboiului informational este acela de a determina, de a controla sau macar de a altera decizia strategica, de politica externa, securitate si aparare, de pervertire sau ingreunare a instrumentelor destinate componentei militare a unui stat.

Realitatea alternativa perverteste perceptia unei populatii vizate, intr-o combinatie de operatiuni psihologice - psyops[1], alaturi de dezinformare si propaganda, utilizand convingeri fundamentale, sentimente si imagini cu impact, cu scopul de a duce publicul tinta spre o perceptie pre-definita.

Intr-o lume in care informatiile circula rapid catre un numar mare de oameni, in timp real, prin intermediul televiziunii, Internetului si a social media, perceptia asupra unui anumit eveniment este usor de format, de deraiat, de alterat si impus. Prezentarea ulterioara a adevarului va duce la o schimbare minima de opinie la scara larga din cauza lipsei gandirii critice la nivelul majoritatii populatiei, a abordarii conservatoare in asumarea recunoasterii propriei greseli la nivelul populatiei largi, si a usurintei utilizarii explicatiei deja interiorizate de catre o persoana obisnuita, mai ales aflata intr-o comunitate care a dezvoltat un conformism si are... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro