Ce inseamna pentru Romania alegerea lui Igor Dodon in fruntea Moldovei

Surse diplomatice au declarat, pentru "Adevarul", ca Romania va sustine in continuare procesul de reforma demarat, de bine de rau, peste Prut, desi Dodon nu va fi cel mai comod partener de dialog. Parlamentul ar trebui sa adopte o lege in acest sens si, chiar daca majoritatea parlamentara va fi de partea lui Dodon, e greu de crezut ca politicenii de la Chisinau, chiar si controlati de Plahotniuc, vor risca o asemenea decizie, mai ales ca tabara Opozitiei, grupata in jurul Maiei Sandu, va ramane foarte vocala", sustin surse diplomatice de la Bucuresti pentru "Adevarul".

acum 76 luni (15 Nov 2016)

Care va fi relatia politica dintre Romania si Republica Moldova, in conditiile in care Igor Dodon a promis ca va suci tara dinspre Bruxelles spre Moscova? Surse diplomatice au declarat, pentru "Adevarul", ca Romania va sustine in continuare procesul de reforma demarat, de bine de rau, peste Prut, desi Dodon nu va fi cel mai comod partener de dialog.

"Presedintele Klaus Iohannis apreciaza faptul ca singurul drum care poate oferi prosperitate pe termen lung Republicii Moldova este cel al asigurarii stabilitatii politice interne si al implicarii responsabile a tuturor factorilor politici si institutionali in continuarea si consolidarea procesului de reforme destinate modernizarii statului si sustinerii parcursului european, in beneficiul direct al cetatenilor Republicii Moldova", se arata in mesajul presedintelui.

Autoritatile de la Bucuresti mizeaza pe faptul ca Igor Dodon nu poate suspenda Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu UE, asa cum a promis in campania electorala, pentru ca nu-i da voie Constitutia. Parlamentul ar trebui sa adopte o lege in acest sens si, chiar daca majoritatea parlamentara va fi de partea lui Dodon, e greu de crezut ca politicenii de la Chisinau, chiar si controlati de Plahotniuc, vor risca o asemenea decizie, mai ales ca tabara Opozitiei, grupata in jurul Maiei Sandu, va ramane foarte vocala", sustin surse diplomatice de la Bucuresti pentru "Adevarul".

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei

In acest context tulbure, exista si posibilitatea ca Dodon "sa uite", public, de suspendarea Acordul de Asociere, dar Guvernul sa nu mai faca niciun pas concret inspre UE. Diplomatii romani resping acest plan si arata ca Republica Moldova va ramane dependenta financiar de Romania, de FMI si de UE, pentru ca, in ciuda promisiunilor lui Dodon, Moscova nu va investi nicio rubla la Chisinau. "Romania va veni cu o noua lista de prioritati, acel to do list, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro