Ce influenta are Moscova asupra alegerilor prezidentiale din Bulgaria de duminica. Presedintele bulgar: "Rusia incearca sa divizeze Europa"

Ce influenta are Moscova asupra alegerilor prezidentiale din Bulgaria de duminica. Presedintele bulgar:

Grupul identificat de catre administratia SUA si grupurile private de securitate occidentale ca are legatura cu aceste incidente este un grup de hackeri rusi cunoscut sub numele de "Fancy Bears", apropiati de GRU, cel mai mare serviciu de intelligence din Rusia. Potrivit unui studiu recent, Rusia a montat o campanie de masuri economice si politice secrete pentru a manipula cinci tari din Europa Centrala si de Est, a discredita modelul liberal democratic al Occidentului si a submina relatiile trans-atlantice. Printre aceste tari se afla si Bulgaria, unde prezenta economica a Rusiei este atat de puternica, cu o medie de 22 la suta din PIB intre 2005 si 2014, "ca tara se afla sub un risc ridicat de captare a statului sub influenta rusa", potrivit lui Martin Vladimirov, analist la Centrul pentru Studierea Democratiei din Sofia si co-autorul unui raport asupra influentei rusesti in regiune.

acum 83 luni (5 Nov 2016)

Alegerile din acest an urmeaza sa stabileasca orientarea fostei tari comuniste, respectiv daca mentine calea europeana, precum a incercat actualul presedinte, sau daca inclina catre Rusia, in contextul unei dezbinari tot mai puternice a Uniunii Europene.

Presedintele Plevneliev a avertizat vineri asupra influentei rusesti in tara sa si pe intregul continent si a afirmat ca Europa are nevoie sa arate o atitudine mai puternica.

Alegerile pentru un nou presedinte al Bulgariei urmeaza sa aiba loc duminica, 6 noiembrie, batalia dandu-se intre Tsetska Tsacheva, reprezentant al miscarii de centru dreapta (GERB), cu sanse de a deveni prima femeie presedinte al Bulgariei, si Rumen Radev, din Partidul Socialist (BSP), fost comandant in fortele aeriene si sustinator al Rusiei.

El a declarat, de asemenea, ca tara sa a suferit un atac cibernetic in timpul unui referendum si al alegerilor locale de anul trecut, despre care el spune ca a fost aproape sigur legat de Rusia.

"Atac asupra democratiei"

Presedintele Plevneliev crede ca printre principalele instrumente ale Rusiei in toata Europa se numara finantarea partidelor populiste si miscarilor politice din extremele politice, propaganda extinsa si atacurile cibernetice pentru a destabiliza adversarii.

"Il consider un atac asupra democratiei din Bulgaria", a declarat presedintele pentru BBC, argumentand ca el a fost proiectat sa provoace confuzie in jurul rezultatelor, ceva cu care SUA s-ar putea confrunta, de asemenea, la alegerile de martea viitoare.

Grupul identificat de catre administratia SUA si grupurile private de securitate occidentale ca are legatura cu aceste incidente este un grup de hackeri rusi cunoscut sub numele de "Fancy Bears", apropiati de GRU, cel mai mare serviciu de intelligence din Rusia.

"Am vazut aceeasi adresa, aceeasi semnatura si aceeasi ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro