Ce implica angajarea raspunderii Guvernului pe ordonantele gratierii si a modificarii Codurilor Penale

Ce implica angajarea raspunderii Guvernului pe ordonantele gratierii si a modificarii Codurilor Penale

Motiune de cenzura Spre deosebire de calea ordonantelor de urgenta, a caror efecte curg din momentul adoptarii de catre Guvern, angajarea raspunderii presupune o perioada de timp mai mare, dar si posibilitatea Opozitiei de a avea un cuvant de spus asupra proiectelor de lege. "Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata ", se arata la articolul 114 din Constitutie.

acum 46 luni (27 Jan 2017)

Dupa o intalnire avuta cu presedintele PSD Liviu Dragnea si cu copresedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu, ministrul Justitiei Florin Iordache a anuntat, intr-o discutie cu reporterul Digi 24, ca prefera varianta angajarii raspunderii de catre Guvern a celor doua proiecte privind gratierea si modificarea Codurilor Penale.

Motiune de cenzura

Spre deosebire de calea ordonantelor de urgenta, a caror efecte curg din momentul adoptarii de catre Guvern, angajarea raspunderii presupune o perioada de timp mai mare, dar si posibilitatea Opozitiei de a avea un cuvant de spus asupra proiectelor de lege. Din momentul in care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui proiect de lege, Opozitia are la dispozitie trei zile pentru a depune motiune de cenzura impotriva Guvernului. "Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata ", se arata la articolul 114 din Constitutie.

Angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege are drept particularitate faptul ca proiectul nu mai urmeaza procedura legislativa prevazuta in regulamentele celor doua Camere, acesta fiind supus unei dezbateri strict politice, avand drept consecinta mentinerea in continuare sau demiterea Guverului in functiune prin retragerea increderii acordate de Parlament si declansarea, in conditiile Constitutiei, a proceduri pentru alcatuirea unui nou Guvern.

PNL si USR au anuntat deja depunerea unei motiuni de cenzura in situatia in care Guvernul adopta proiectele privind gratierea si modificarea Codurilor Penale. "Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligato... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro