Ce ii scria Ion C. Bratianu sotiei sale acum peste 150 de ani: "Oamenii onesti si devotati nu au loc in societatea noastra"

Ce ii scria Ion C. Bratianu sotiei sale acum peste 150 de ani:

Bratianu resimte teribil dorul de familie si ii scrie Piei Bratianu: " Sunt asa de trist, incat nu gasesc ce sa-ti zic afara decat ca, din zi in zi, simt cat existenta mea este absorbita intr-a ta caci, zi de zi, simt ca ma sfarsesc de dorul tau, departe de tine. Bratianu o trimite sotiei pe 9 ianuarie 1869 si in care spune printre altele: "Cat eram de fericit, cetind partea dintai a epistolelor tale care imi spunea cat de stranse sunt legate existentele noastre amandorora cu atat am fost mahnit vazand lucrurile ce s-au petrecut in Senat si mi-am zis ca, pentru mult timp, oamenii onesti si devotati binelui public, nu au loc in societatea noastra."

acum 83 luni (10 Jul 2016)

Cei doi viitori soti s-au cunoscut la manastire

Viitoarea sotie a lui Ion C. Bratianu s-a nascut in 1841, in comuna Plesoiu din judetul Valcea, ca fiica a lui Luca Plesoianu, boier de neam. Ramasa de mica fara mama, a fost crescuta la un pension, unde si-a insusit educatia obisnuita in acel timp pentru fiicele de boieri. Bratianu, iar incet-incet intre acesta si Pia s-a legat o frumoasa poveste de dragoste, in ciuda diferentei de varsta de 20 de ani.

Femeie, sotie, mama si bunica exceptionala, Pia Bratianu s-a bucurat de stima tuturor celor care au cunoscut-o. Bratianu a fost una de invidiat, fapt relevat si de scrisorile pe care acesta i le-a trimis intre 1862 si 1869. Bratianu catre sotia sa Pia scot la iveala dragostea lui uriasa fata de ea, ca si problemele cu care se confrunta ca om politic de prim rang. Bratianu ii trimite la vila Florica o scrisoare sotiei sale in care transpar despre dorul sau de familie si problemele vietii politice:

"Iubita mea Pia,

Tu ai stiri dela mine dar eu ma uit dupa dansele si tot nu vin. Aceste imi sunt intrebarile de acte ori nu ma distreaza ocupatiunile politice sau, mai bine, mizeriile ce ne impresoara.

In noaptea dintai din camera d-aici m-am desteptat si ma credeam ca sunt in camera mea de langa tine. Cat de fericit eram cat a tinut aceasta confuziune si cat de nenorocit, cand m-am desteptat la trista realitate. Am sburat cu sufletul meu langa voi si v-am acoperit de sarutarile si mangaierile mele.

Va imbratisez dulce si de o mie de ori

si pe sora-mea. Bratianu ii vorbeste sotiei despre detronarea lui Cuza, precum si despre sperantele sale politice:

"Scumpa mea Pia,

Cum vei avea aceasta epistola, Carada ti-a dat stiri dela mine. Imi inchipuiam ca cu toata placerea ce ai avut a-l vede si de a vorbi de mine, totusi a trebuit sa simti o mare ma... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro