Ce i se pregatea "celui mai iubit dintre pamanteni" chiar in ziua in care a murit. Marin Preda si o intalnire care n-a mai avut loc

Ce i se pregatea

Trebuie sa precizez ca la vremea respectiva cartile se procurau foarte greu, iar de obicei, cand ne aprovizionam cu volume, se facea coada de 100 de metri", ne spune Maria Balosu (foto jos), gestionar in acel moment la raionul de carti si totodata vitrinierul decorator al Centrului de Librarii din Focsani. Cum a murit Marin Preda Autorul romanului "Cel mai iubit dintre pamanteni" a murit in noaptea de 15-16 mai, in vila de creatie a scriitorilor de la Mogosoaia, acolo unde obisnuia sa innopteze de cateva saptamani.

acum 87 luni (12 Jun 2017)

Pe data de 16 mai 1980, orasul Focsani urma sa gazduiasca un mare eveniment cultural, avandu-l ca protagonist pe scriitorul numarul unu al vremii, Marin Preda.

Autorul "Morometilor" era asteptat in acea zi sa-si lanseze in orasul Micii Uniri romanul "Cel mai iubit dintre pamanteni", iesit de sub tipar cu doar doua luni in urma, o carte care a scapat cu greu de cenzura comunista, care prezinta ororile din perioada socialismului de dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial, pana la venirea la putere a lui Ceausescu.

Poate si din acest motiv interesul pentru carte din partea publicului cititor era imens, statisticile aratand ca volumul a fost vandut in peste 200.000 de exemplare, tiraj nemaiintalnit pana atunci.

Prin urmare, angajatii Librariei "Miorita", din Piata Unirii, unitate disparuta din pacate astazi in urma privatizarii prin metoda MEBO, locul unde urma sa aiba loc lansarea de carte, au depus tot efortul posibil ca evenimentul sa fie unul de neuitat.

"In primul rand, pentru aceasta lansare am primit un numar mai mare de volume care urmau sa fie date cu autograful scriitorului Marin Preda. Personal am decorat vitrina cu toate volumele din opera scriitorului, iar cartile autorului care ne lipseau in vitrina le-am imprumutat de la Biblioteca Judeteana. Trebuie sa precizez ca la vremea respectiva cartile se procurau foarte greu, iar de obicei, cand ne aprovizionam cu volume, se facea coada de 100 de metri", ne spune Maria Balosu (foto jos), gestionar in acel moment la raionul de carti si totodata vitrinierul decorator al Centrului de Librarii din Focsani.

Lansari de carte ale unor scriitori cunoscuti au mai avut loc la libraria "Miorita" si cu alte ocazii, dar intalnirea cu cel mai mare scriitor roman al vremurilor insemna foarte mult, in primul rand pentru cititorii focsaneni.

Cu doar putine ore inainte de eveniment vestea mortii scriitorulu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro