Ce fel de hartie nu poate fi reciclata in Romania

Ce fel de hartie nu poate fi reciclata in Romania

Carton de calitate proasta sau cu adeziv Cartonul din care sunt produse cofrajele de oua este considerat de slaba calitate si este refuzat de procesatorii de hartie reciclata. Ca exemplu mai usor de inteles putem vorbi de acele tuburi de carton pe care sunt infasurate diferite tipuri de tesaturi sau de coli de hartie.

acum 41 luni (8 Mar 2017)

Cartonul ondulat, cartile, revistele si maculatura sunt singurele tipuri de hartie si carton care, la ora actuala, pot fi reciclate cu siguranta in Romania.

Carton de calitate proasta sau cu adeziv

Cartonul din care sunt produse cofrajele de oua este considerat de slaba calitate si este refuzat de procesatorii de hartie reciclata. "La fel, este respins de catre procesatori si orice tip de carton stratificat. Ca exemplu mai usor de inteles putem vorbi de acele tuburi de carton pe care sunt infasurate diferite tipuri de tesaturi sau de coli de hartie. Acele tuburi nu le putem recicla, deoarece contin mai multe straturi de adeziv, motiv pentru care reciclatorii nu le accepta", explica reprezentantii statiilor de sortare. "Odata ce acest tip de maculatura rupta sau tocata ajunge pe banda de sortare se pierde, deoarece nimeni nu sta sa culeaga fiecare bucatica de hartie", explica cei care sorteaza fractiile reciclabile din deseuri.

Intre a putea sau nu fi colectate stau si ambalajele de carton pentru lapte sau sucuri, asa-numitele ambalaje de tip "tetra-pak". Acestea sunt formate din trei straturi de carton, trei de plastic si unul de aluminiu, drept pentru care ar putea fi reciclate fie pentru carton, fie pentru plastic. Nu avem unde sa valorificam, in Romania, aceste ambalaje", sustin reprezentantii statiilor de sortare de la Sibiu.

Hartia contaminata

O cutie de carton in care a fost depozitata, spre exemplu, pizza devine de nereciclat daca acest carton s-a imbibat cu uleiuri sau grasimi. Tocmai de aceea, orice ambalaj de hartie "foarte murdar" sau servetele de hartie folosite nu vor mai putea fi reciclate.

"Singurul mod in care aceste tipuri de hartie ar mai putea gasi o alta cale in afara de cea a gropilor de gunoi ar fi statiile de cogenerare energetica functionale pe langa statiile de producere a cimentului. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro