Ce faci cand nu stii ce sa faci? Lucruri care se intampla in creierul tau cand nu poti sa iei o decizie, desi ai vrea

Ce faci cand nu stii ce sa faci? Lucruri care se intampla in creierul tau cand nu poti sa iei o decizie, desi ai vrea

"O zi include luarea a multe decizii, mai mici sau mai mari: de la ce haine sa purtam, la ce alegem sa mancam, la pranz, de exemplu, pana la decizii legate de viata profesionala sau familiala, incluzand chiar si relatiile sentimentale. Deci, nucleul amigdalian se activeaza ori de cate ori ne e frica dar atunci cand sunt privite lucruri sau situatii care ne plac, atunci cand ne pasa de ceva.

acum 87 luni (7 Dec 2016)

"O zi include luarea a multe decizii, mai mici sau mai mari: de la ce haine sa purtam, la ce alegem sa mancam, la pranz, de exemplu, pana la decizii legate de viata profesionala sau familiala, incluzand chiar si relatiile sentimentale. In momentul in care intervine dificultatea de a lua o decizie, un loc fruntas il ocupa acel : daca este vreo greseala, daca ar fi mai bine altfel. Motivul pentru care o persoana nu stie ce sa faca atunci cand ar trebui sa faca ceva intr-o situatie este ca nu invatat cum sa se comporte in acel caz", explica, pentru "Adevarul", Erna Constantin, psihoterapeut - Psihoterapie integrativa si specialist resurse umane. Motivele care de plaseaza in ipostaza de a nu putea alege au legatura cu experientele anterioare.

"Pe masura ce persoana face, totusi, ceva, variantele se mai limpezesc.Pe de alta parte, deciziile forteaza cumva inchiderea usilor unor posibilitati. De altfel, decizia implica un scenariu prestabilit care poate sa corespunda sau nu cu realitatea viitoare. Atunci cand nicio experienta anterioara nu poate fi adaptata la situatia prezenta, intervine blocajul", mai spune psohologul

Specialistul in Psihologie integrativa recomanda cateva modalitati prin care putem depasi, cu bine, astfel de situatii. "Strategiile de a face fata blocajului pot fi diverse si specifice fiecarei persoane. De asemenea, acceptarea consecintelor in loc de focusarea pe regret poate fi o alternativa. Acceptarea faptului ca sunt necesare informatii suplimentare pentru a lua o decizie, poate fi, de asemenea, o modalitate de a initia iesirea din incurcatura.

Scapa de teama

Trebuie inteles, in primul rand, ca frica de a lua o decizie nu ne ajuta deloc. In acest caz, frica, furia, vor fi intelese si nu vor sta la baza luarii deciziei.

Si, potrivit specialistului, daca suntem corecti cu noi insisi, nu doar ca reusim sa iesim din blocaj, dar ne si cresc semnificativ sansele de alua ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro