Ce facem cand copilul consuma droguri? Sfaturile psihologilor pentru parintii care nu observa dependenta copiilor lor

Ce facem cand copilul consuma droguri? Sfaturile psihologilor pentru parintii care nu observa dependenta copiilor lor

Zeci de tineri cad zilnic in capcana drogurilor, iar cei mai multi dintre parintii lor nici macar nu isi dau seama pentru a interveni la timp si a pune capat astfel uneia dintre cele mai periculoase si frecvente dependete ale zilelor noastre. Un consumator de droguri este practic responsabilitatea intregii societati deoarece el nu mai munceste, deci nu mai plateste taxe si are nevoie de asistenta medicala pe care o primeste astfel gratuit, dar si de un ajutor social, bani din care sa supravietuiasca", explica specialistul antidrog, Camelia Iacob.

acum 102 luni (26 Jan 2016)

Zeci de tineri cad zilnic in capcana drogurilor, iar cei mai multi dintre parintii lor nici macar nu isi dau seama pentru a interveni la timp si a pune capat astfel uneia dintre cele mai periculoase si frecvente dependete ale zilelor noastre.

Multi parinti se jeneaza sa vorbeasca sau sa recunoasca dependenta copiilor lor, iar prea putini apeleaza la ajutorul specialistilor inainte ca copiilor lor sa iti distruga viata. Zilnic, sute de tineri din Romania cad in capcana drogurilor si, din elevi premianti care au toata viata inainte, se transforma in adolescenti cu polidependenta", spune psihoterapeutul Eliana Baciu.

Din pacate chiar si pentru cei care se adreseaza specialistilor, lupta cu aceasta dependenta este ingreunata si de faptul ca tinerii pot gasi pe internet zeci de retete privind prepararea unor inlocuitori care produce aceleasi stari euforice. Forumurile si blogurile abunda de retete si recomandari, iar internetul furnizeaza tinerilor in cautarea de droguri, retetete de preparare pentru toate buzunarele. Parintii sunt astfel pusi sa lupte nu doar cu dependenta tinerilor, ci si sa se transforme in "umbra lor" pentru a-i proteja de tentatiile care se gasesc la tot pasul, fara sa ii sufoce, fara sa le transmita neincredere, nesiguranta si frica.

"Consumul de cannabis s-a mentinut in 2015 cam la acelasi nivel, varsta preponderenta este 16-35 de ani, insa a scazut varsta de consum la etnobtanice. Intalnim si tineri la varsta de 13, 14 ani care consuma astfel de substante", explica Camelia Iacob, psiholog si coordonatorul al Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al Judetului Satu Mare.

Statistitici alarmante

In urma unui studiu realizat de specialistii Centrului de Prevenire , Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare, parintii sustin ca nu ar sti ce sa faca in cazul in care copiii ar consuma droguri. La intrebarea "Stiti care sunt semnele ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro