Ce este tamaia si ce se foloseste de fapt in ritualurile religioase in loc de rasina sfanta

Ce este tamaia si ce se foloseste de fapt in ritualurile religioase in loc de rasina sfanta

Arborele de tamaie (Boswellia) FOTO financiarul.ro Potrivit Evangheliei lui Matei, tamaia a fost unul din cele trei daruri aduse pruncului Iisus de catre magii de la Rasarit (alaturi de aur si smirna). Fumul toxic de tamaie contrafacuta Se stie ca tamaia extrasa din copacul de Boswellia a fost folosita inca de acum 5.000 de ani. Tamaierea mormintelor timp de 40 de zile de catre crestini a plecat de la ideea de a empatiza cu decedatul, de a fi alaturi de cel trecut in lumea celor Drepti, spun preotii.

acum 85 luni (14 Feb 2016)

Tamaia este de fapt rasina unui arbore exotic din specia Boswellia, arbore care creste in Africa si in Orientul Mijlociu. Arborele care da tamaia este inalt de 3-6 metri, cu flori mici, albe, si creste prin crapaturile stancilor din munti si prin pietrisurile de la bazele colinare din vecinatatea marii. Mirosul pe care il emana este total diferit de cel al rasinei de brad, de exemplu, si are proprietati curative.

Boabele de tamaie de cea mai buna calitate au culoare argintie clara sau cu o usoara tenta de verde. Cea mai accesibila si mai ieftina este cea de culoare galbuie-rosiatica. In Oman, tamaia de cea mai buna calitate este pastrata special pentru sultan si este aproape imposibil de scos din tara.

Arborele de tamaie (Boswellia) FOTO financiarul.ro

Potrivit Evangheliei lui Matei, tamaia a fost unul din cele trei daruri aduse pruncului Iisus de catre magii de la Rasarit (alaturi de aur si smirna). Este folosita in ritualurile crestin-ortodoxe la slujbele de botez, cununie, inmormantare si preotul rosteste o rugaciune la binecuvantarea acesteia: "Tamaie iti aducem Tie, Hristoase, Dumnezeul nostru, intru miros de buna mireasca duhovniceasca pe care primind-o in jertfelnicul Tau cel mai presus in ceruri, trimite-ne noua harul Presfantului Tau Duh".

Fumul toxic de tamaie contrafacuta

Se stie ca tamaia extrasa din copacul de Boswellia a fost folosita inca de acum 5.000 de ani. Din cauza schimbarilor climatice, dar, mai cu seama, prin exploatarea necontrolata si neacordarea timpului de care au nevoie copacii pentru a-si cicatriza ranile, tamaia adevarata este tot mai rar intalnit. Sunt studii care arata ca numarul existent de copaci, si asa prea mic, ar putea scadea cu pana la 90% in urmatorii 50 de ani.

Preotii varstnici isi amintesc cu nostalgie de adevaratul miros de tamaie. Cei mai multi nu au mai vazut tamaie de cel putin 25... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro