Ce este sindromul de apnee in somn si ce pot face medicii

Ce este sindromul de apnee in somn si ce pot face medicii

Si face chestia asta de zeci de ori pe ora, de sute de ori pe noapte. A doua zi o sa descarce inregistrarea intr-un program si o sa vada cate pauze de respiratie ai facut, cat de lungi au fost ele, pana unde a scazut saturatia de oxigen in sange, cum ti-ai maltratat inima, cum si cat ai sforait, in ce pozitie faci toate chestiile astea. O sa dai jos 4 kile in doua saptamani, vreo 2 in urmatoarele doua, o sa fii mandru de tine ca un paun in perioada de imperechere, iar apoi o sa semeni cu o curca plouata cand o sa constati ca recuperezi 10 kile in urmatoarea luna.

acum 68 luni (24 Sep 2017)

Adica, in timpul somnului, respiratia se opreste de un numar variabil de ori, cu durata de la 10 secunde la...

"Creierul e trezit si trece respiratia de pe automat, pe manual. Si face chestia asta de zeci de ori pe ora, de sute de ori pe noapte. Daca din 8 ore alocate somnului creierul a pierdut o buna parte doar cu pornitul respiratiei..., timpul efectiv de somn si calitatea lui sunt pe butuci. Odata cu creierul, sufera si celelalte organe tinute in alarma de lupta. Inima e biciuita de la bradicardie la tahicardie. De la prea lent, la prea vioi. Daca la sindromul metabolic, (ala poreclit de nemti "cvartetul mortii") mai pui si "apneea de somn", obtii sindrom "Z" si speranta de viata a individului o ia usor in jos", spune medicul.

Aceasta mai adauga ca desi recunoscuta de statul roman ca boala, desi de anul acesta diagnosticul intra la spitalizarea de zi, desi e in legislatia pentru permise auto, tratamentul apneei in somn nu este decontat deloc.

Otilia Tiganas ne spune pe blogul personal ce poate face medicul de familie spre usurarea somnului. "Sa isi aminteasca sau sa stie documentat, (printre alte mii de obligatii!), ca SAS exista. Deci, poate sa reprogrameze orice pacient venit la cabinet cu "diverse" (dar care are risc de SAS). Sa aplice chestionarul STOP BANG, de exemplu. Este extrem de utila, e pentru Android sau IPhone, se gaseste pe Google play sau apps. Antecedente patologice: fumat, mediu de lucru, simptome, iar aici intervine o lista lunga: cefalee matinala, gura uscata, tulburari de atentie si memorie, nervozitate, tulburari de libidou, nicturie. De aceea se cere, repet, o vizita distincta pentru aceasta problema - a somnului. Ca, pan` la urma, din apnee de somn incepi sa faci "apnee de veghe cu porniri criminale".

Ce mai poate sa faca medicul de familie?

Examinarea axata pe somn sa o faca - daca se poate - cu partenerii de cuplu, invitati impreuna. Apneea se gaseste in lista cu spitalizari de o zi,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro