Ce este sindromul cuibului aglomerat. "Este mai confortabil sa fii vesnicul copil, decat partenerul de viata al cuiva"

Ce este sindromul cuibului aglomerat.

"Fie ca elevi cazati prin caminele liceelor, studenti nelinistiti prin gazde sau prin campusuri aglomerate, tineri la primul loc de munca incercand sa dam o semnificatie noua vietii sau adulti in toata puterea cuvantului - multi dintre noi am trait separarea fizica de "cuib" si am fost incercati de tot felul de emotii si sentimente in procesul de separare emotionala de casa in care am crescut. "Efectele negative asupra tanarului adult nu vor intarzia sa apara si se vor concretiza prin lipsa abilitatilor si a deprinderilor necesare unui mod de viata independent, compromiterea dezvoltarii ulterioare si regresul, lipsa de ingeniozitate si dexteritate in problemele cotidiene....Tu ai plecat de acasa?"

acum 33 luni (16 Jan 2018)

In literatura de specialitate se vorbeste tot mai des despre sindromul "cuibului aglomerat" si generatia bumerang, situatie in care copiii fie se intorc acasa, fie nu pleaca niciodata din casa parintilor. "Fie ca elevi cazati prin caminele liceelor, studenti nelinistiti prin gazde sau prin campusuri aglomerate, tineri la primul loc de munca incercand sa dam o semnificatie noua vietii sau adulti in toata puterea cuvantului - multi dintre noi am trait separarea fizica de "cuib" si am fost incercati de tot felul de emotii si sentimente in procesul de separare emotionala de casa in care am crescut. Aceia dintre noi care au parasit pentru o vreme casa parintilor, dupa care au revenit cu aripile frante la "cuib" dar si aceia care, cu entuziasm, curaj, nerabdare, dorinte, visuri sau poate cu teama, nehotarare si insecuritate ori cu toate amestecate si-au luat avant, au rezistat si acum pun bazele propriului , undeva in lume - fiecare dintre noi am reusit, cumva, sa ne desprindem fizic de casa parinteasca.

Copiii bumerang Pentru desprinderea de familie, de casa parinteasca, e nevoie de curaj, asumare si o anumita pregatire emotionala. Atunci cand un tanar adult pleaca de acasa, fizic vorbind, pentru a-si croi un drum un viata, adeseori are nevoie de mult curaj, determinare, sustinere neconditionata si un obiectiv spre care sa se indrepte. Insa pentru a pleca cu adevarat din casa parintilor avem nevoie mai ales si de cateva prerechizite de natura emotionala, fara de care vom parea intotdeauna ombilicali, un fel de copii-bumerang", mai spune specialistul.

Educatia pe care o primim este sau ar trebui sa fie un lung sir de lectii care sa ne pregateasca pe noi insine pentru o viata independenta de mama si tata, o viata si in afara familiei, a cuibului parintesc. Cei mai multi dintre noi ies pregatiti pentru realitatea de dincolo de familie, dar sunt si cazuri in care adaptarea e mult prea dificila, situatii in care intervine esecul si intoarcerea la cuib. Este impo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro