Ce este si cum ne afecteaza sanatatea aditivul alimentar E 252. Medic: "Incalzit la 400 de grade devine otrava curata"

Ce este si cum ne afecteaza sanatatea aditivul alimentar E 252. Medic:

Aceasta substanta este utilizata de regula in ingrasaminte chimice (denumirea curenta a acestora este de azotat de potasiu), in combustibilul pentru rachete, in praful de pusca, in artificii, in medicamente, in cosmetice si ca aditiv alimentar (E252). Spre exemplu, adaosul de E252 nu poate depasi 150 de miligrame pe kilogram in branzeturi si in produsele din carne obisnuite, in schimb concentratia este permisa pana la 300 de miligrame pe kilogram la preparatele traditionale obtinute prin saramurare (exista o intreaga lista de denumiri anexata la Regulamentul nr.

acum 33 luni (10 Jul 2017)

Este un cod oarecare intalnit pe etichetele a mii de tipuri de produse (mai ales alimentare), iar majoritatea oamenilor nu isi pun problema ce ar putea insemna si cum le poate afecta sanatatea. Ce este nitratul de potasiu

Potrivit descrierii conventionale, nitratul de potasiu este o substanta chimica solida, cristalina, de culoare alb-gri, solubila in apa.

Aceasta substanta este utilizata de regula in ingrasaminte chimice (denumirea curenta a acestora este de azotat de potasiu), in combustibilul pentru rachete, in praful de pusca, in artificii, in medicamente, in cosmetice si ca aditiv alimentar (E252). Nitratul de potasiu poate fi obtinut chimic prin mai multe metode: combinarea nitratului de amoniu cu hidroxid de potasiu; reactie intre nitrat de sodiu si clorura de potasiu; In ce alimente gasim nitratul de potasiu

In industria alimentara produsul este cunoscut ca E 252 - nitrat de potasiu. Spre exemplu, adaosul de E252 nu poate depasi 150 de miligrame pe kilogram in branzeturi si in produsele din carne obisnuite, in schimb concentratia este permisa pana la 300 de miligrame pe kilogram la preparatele traditionale obtinute prin saramurare (exista o intreaga lista de denumiri anexata la Regulamentul nr. "Desi acest aditiv si alte saruri similare sunt precursori ai nitrozaminelor - substante posibil cancerigene - atat nitritii cat si nitratii de sodiu si potasiu se utilizeaza in produsele din carne inca din 1925 si se pare ca nu exista o intentie de eliminare a lor din alimente", spune medicul Alexandru Bota, cel care ne-a ajutat la documentarea acestui articol.

Potrivit medicului, E 252 poate provoca, in anumite conditii, hiperactivitate, inflamarea rinichilor, anemie, dureri abdominale, varsaturi, puls neregulat si a fost legat de cresterea riscului de aparitie a cancerului.

Partea cea mai periculoasa este aceea ca nitratul de potasiu poate deveni lesne nitrit de potasiu, un produs mult mai periculos, o adevara... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro