Ce este si cum functioneaza SOCMINT, sistemul de supraveghere a retelelor sociale

Ce este si cum functioneaza SOCMINT, sistemul de supraveghere a retelelor sociale

> Drept care, ca departamente si tehnici separate, s-au dezvoltat structuri specializate ale serviciilor de informatii, atat din cadrul agentiilor guvernamentale cu atributii specifice, cat si in cadrul unor multiple companii de securitate private, unele dintre ele multinationale si folosite din plin atat de entitati statale cat si de actori non-statali. Exact asa cum, intelegand ce se poate face prin acest tip de tehnici de intruziune, sa constientizam si potentialul actiunilor de manipulare individuala si colectiva care sunt operate incontinuu pe retelele sociale si sa le folosim cu grija, cu precautia necesara cu care trebuie sa luam in considerare fiecare apel la ajutor, chemare la actiune (individuala sau colectiva), cerere de raliere la o platforma cu motivatie politico-ideologica sau de tip "societate civila in actiune".

acum 82 luni (26 Jul 2017)

>

Drept care, ca departamente si tehnici separate, s-au dezvoltat structuri specializate ale serviciilor de informatii, atat din cadrul agentiilor guvernamentale cu atributii specifice, cat si in cadrul unor multiple companii de securitate private, unele dintre ele multinationale si folosite din plin atat de entitati statale cat si de actori non-statali. Clasice sunt, in acest moment:

SIGINT (spionajul comunicatiilor radio)

COMINT (spionarea comunicatiilor)

ELINT (spionarea transmisiunilor electronice)

MASINT (masurarea si identificarea "semnaturilor" agentiilor de informatii straine)

FISNT (urmarirea transmisiunilor fortelor straine)

RADINT (spionaj radar)

IMNT (operatiuni de recunoastere foto si prin satelit,"Imagery Intelligence)

GEOINT (spionajul in domeniul geospatial)

TECHINT (spionajul in domeniul tehnic)

S&TINT (spionajul in domeniul stiintific si tehnologic)

HUMINT (strangerea de informatii cu ajutorul resurselor umane)

OSINT (colectarea si analiza informatiilor din "surse deschise").

Lista este completata de urgenta cu un nou departament, acum extrem de complex si caruia i se aloca resurse financiare fabuloase: SOCMINT "Social Media Intelligence" (teoretizat pentru prima oara in 2012, intr-un articol semnat de Sir David Owen, James Bartlett si Carl Miller).

Sa nu confundam ceea ce face SOCMINT cu atributiile specifice unui alt serviciu, OSINT, cel care are misiunea exclusiva de a analiza "sursele deschise", adica informatiile publice, suprapunand sursele respective si extragand elementele comune, acestea devenind, destul de probabil, informatie finala relevanta. SOCMINT foloseste, acuza cei de la PRIVACY INTERNATIONAL, tehnica "implantarii" pe retelele sociale a unor profiluri false, cu "cereri de prietenie" care, odata acceptate, le permit sa intre, sa supravegheze si sa inregistreze conversat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro