Ce este registrul european cu numele pasagerilor curselor aeriene, adoptat de Parlamentul European dupa cinci ani de negocieri

Ce este registrul european cu numele pasagerilor curselor aeriene, adoptat de Parlamentul European dupa cinci ani de negocieri

In Statele Unite, autoritatile cer inca din martie 2003 sa le fie communicate datele personale furnizate de pasageri: nume si adresa, data si itinerariul calatoriei, mijloacele de plata folosite, numarul de card de credit, agentia de voiaj care a furnizat calatoria, informatii despre bagaje si chiar meniul cerut la bord. "Atacurile teroriste atroce, de la Paris, din 13 noiembrie anul trecut, si de la Bruxelles, din 22 martie, au demonstrat inca o data ca Europa trebuie sa isi amplifice raspunsul comun pentru combaterea terorismului si crimei organizate", au reactionat vicepresedintele CE Frans Timmermans si comisarul european pentru Migratie si Afaceri Interne Dimitris Avramopoulos.

acum 51 luni (14 Apr 2016)

In varianta adoptata joi, PNR ofera acces la informatii privind zborurile cetatenilor europeni suspectati ca vor sa se alature gruparilor jihadiste din Siria si Irak si privind eventuala lor intoarcere in statele membre.

Practic, companiile aeriene vor avea obligatia sa comunice datele pasagerilor lor - numele, adresa, numarul de pasaport si cel de card bancar, data si itinerariul calatoriei - pentru toate zborurile din state terte catre tari UE si viceversa.

Obiectivul este sa le permita autoritatile sa detecteze persoanele care nu au fost suspectate de terorism in trecut, dar ale caror date sugereaza ca ar putea fi implicate in astfel de actiuni. Astfel, inainte de intrarea curselor pe teritoriul european, autoritatile puteau compara acest registru cu baza de date cu persoane periculoase. Germania, in special, a fost deosebit de reticenta fata de instaurarea unui astfel de sistem. "Majoritatea grupului meu va vota textul, dar eu, personal, nu pot sa il accept", a declarat miercuri deputata socialista germana Birgit Sippel, care a criticat o "supraveghere in masa, fara diferentiere, in functie de zonele geografice sau de perioade de timp".

In Statele Unite, autoritatile cer inca din martie 2003 sa le fie communicate datele personale furnizate de pasageri: nume si adresa, data si itinerariul calatoriei, mijloacele de plata folosite, numarul de card de credit, agentia de voiaj care a furnizat calatoria, informatii despre bagaje si chiar meniul cerut la bord.

Aceste masuri au fost impuse dupa atentatele din 11 septembrie 2001, iar administratia americana da asigurari ca astfel au reusit sa "detecteze o treime din potentialii teroristi identificati de Statele Unite" in 2009.

Introducerea registrului european cu numele pasagerilor a fost adoptata joi in PE, cu 461 de voturi pentru, 179 impotriva si noua abtineri.

"Atacurile terori... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro