Ce este polisomnografia, investigatia care poate salva oameni de la moarte: "Arata daca e boala de somn sau alta patologie"

Ce este polisomnografia, investigatia care poate salva oameni de la moarte:

Somnologia, o specialitate relativ noua in Romania, ar putea rezolva problemele a mii de romani care sunt obositi si somnolenti aparent fara motiv in timpul zilei, care au probleme cu tensiunea, care au avut episoade de atipit la volan. De aici decurg o serie de afectiuni care pot fi exacerbate sau chiar provocate de stresul asta: hipertensiunea arteriala rezistenta la tratament, tulburari de ritm cardiac, risc de accident vascular cerebral, de infarct miocardic in timp, risc de accidente de munca sau accidente auto, pentru ca e un pacient care poate adormi la volan, fiind foarte obosit, sau poate sa adoarma chiar din cauza bolii, daca este vorba despre apneea obstructiva si, de multe ori, chiar despre ea e vorba. Adica, dupa ce ai diagnosticat pacientul, intre aparatul de somnografie si aparatul de terapie se face o conexiune, il mai lasi o noapte sa doarma sa vezi cam pe ce presiuni sta, de ce presiuni are nevoie si, in functie de ce patologie are, poti sa-i setezi niste limite automate, o presiune maxima si una minima, sau poate sa se regleze automat, asta se preteaza la pacienti care nu au comorbiditati cardiace, pentru ca aceia, in momentul in care variaza, variaza si fluxul sangvin si lui nu-i face bine tulburarea de ritm, trebuie sa-i stabilesti tu anumiti parametri, trebuie titrati, masurati o noapte-doua si in functie de asta stabilesti presiuni fixe. De obicei, da, daca sunt hipertensivi, tensiunea se controleaza cu doze mai mici de medicamente, glicemiile scad mai OK la tratament, capacitatea de efort se imbunatateste vizibil, tuburarile de ritm sunt mult mai controlate, tulburarile de ritm pot fi unele usoare date de apnee si care dispar, odata tratata.

acum 28 luni (10 Feb 2018)

Somnologia, o specialitate relativ noua in Romania, ar putea rezolva problemele a mii de romani care sunt obositi si somnolenti aparent fara motiv in timpul zilei, care au probleme cu tensiunea, care au avut episoade de atipit la volan.

Tratamentul corect al unei boli a somnului poate aduce, la pachet, normalizarea glicemiei, scaderea tensiunii arteriale in caz de hipertensiune, imbunatatirea semnificativa a calitatii vietii si, deloc de ignorat, scaderea riscului de accidente rutiere provocate de persoanele care adorm la volan.

Ce este de facut, care sunt posibilitatile de investigare si diagnosticare a tulburarilor somnului in Romania, ce costuri presupune tratamentul, cat este acesta de accesibil, dar si alte aspecte le-am discutat cu medicul primar pneumolog Lucia Florescu, cu specializare in somnologie, din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Slatina.

Medicul, care are mai multe stagii de lucru in Franta, spune ca se fac pasi si in Romania, desi sistemul nostru de sanatate este mult prea departe de ceea ce li se ofera pacientilor in tarile dezvoltate.

"Diferenta mare, pornind de la conditiile de lucru si tot ce poti face pentru pacient, respectul pentru medic, dar cel mai important - conditiile din spital si finantarea. Ce faci intr-un spital mic, de orasel sau comuna, faci si intr-unul mare", dezvaluie medicul din experienta in spitalele franceze, precizand ca in Franta au ajuns foarte multi medici din Romania, ocupand primul loc dupa francezi ca prezenta in serviciile de sanatate.

Dr. Lucia Florescu: Este o stiinta, in primul rand, o ramura a pneumologiei, care se ocupa cu tot ceea ce inseamna probleme aparute in timpul somnului si nu se rezuma numai la asta, ci si la efectele aparute in timpul zilei din cauza tulburarilor de somn. Este logic: un somn neodihnitor va duce la o serie de alte afectiuni, un pacient care este neodihnit in timpul nopt... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro