Ce este metformina, medicamentul care poate prelungi viata pana la 120 de ani

Ce este metformina, medicamentul care poate prelungi viata pana la 120 de ani

Metformina este un medicament utilizat de peste 40 de ani pentru scaderea glicemiei la pacientii cu diabet de tip 2, potrivit Agentiei Nationale a Medicamentului. Daca se va dovedi eficienta, metformina ar putea oferi persoanelor cu varsta peste 70 de ani sansa de a fi la fel de sanatoase biologic ca acelea de 50 de ani, potrivit cercetatorilor americani. Testele care vor debuta anul viitor in SUA - Targeting Aging with Metformin sau TAME -, pentru care in prezent se colecteaza fonduri, vor avea ca subiecti 3.000 de persoane cu varste intre 70 si 80 de ani, care sufera sau au un risc de a se imbolnavi de cancer, maladii cardiace si dementa.

acum 63 luni (5 Dec 2015)

Metformina este un medicament utilizat de peste 40 de ani pentru scaderea glicemiei la pacientii cu diabet de tip 2, potrivit Agentiei Nationale a Medicamentului.

Medicamentele pe baza de metformina pot fi folosite singure sau impreuna cu alte antidiabetice orale sau cu insulina. A fost remarcata o diminuare a incidentei complicatiilor cronice ale diabetului la pacientii supraponderali cu diabet zaharat de tip 2 tratati cu metformina ca terapie de prima intentie.

Cercetatorii cred ca acest medicament ar putea fi eficient in incetinirea procesului de imbatranire, maladii precum Alzheimer si Parkinson putand fi intarziate mai mult timp.

Studii anterioare au demonstrat deja ca metformina, un medicament utilizat in mod obisnuit in tratarea diabetului de tipul II, poate prelungi viata, insa testele au fost realizate doar pe animale. Daca se va dovedi eficienta, metformina ar putea oferi persoanelor cu varsta peste 70 de ani sansa de a fi la fel de sanatoase biologic ca acelea de 50 de ani, potrivit cercetatorilor americani.

Cercetatorul scotian Gordon Lithgow, de la Buck Institute for Research on Ageing din California, unul dintre autorii studiului, a declarat: "Daca tintesti procesul de imbatranire si il incetinesti, atunci incetinesti toate bolile asociate imbatranirii".

Cercetatorii cred ca metformina - cel mai utilizat medicament antidiabetic, care este si extrem de ieftin - este cel mai bun candidat in aceste teste clinice.

Medicamentul a fost testat pe viermii C.elegans, iar acestia nu numai ca au imbatranit mai lent, ci si-au pastrat si o stare buna de sanatate mai mult timp.

Desi nu a fost testata la oameni in scopul cresterii longevitatii, anul trecut, cercetatori de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie au descoperit ca pacientii care au primit ca tratament antidiabetic metformina au trait mai m... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro