Ce este hemoglobina glicozilata si ce afectiune poate fi depistata pe baza ei

Ce este hemoglobina glicozilata si ce afectiune poate fi depistata pe baza ei

Analiza de laborator care ofera medicilor informatii deosebit de importante in privinta diagnosticarii diabetului este relativ accesibila romanilor, desi nu se regaseste printre examenele decontate asiguratilor in sistemul de stat. Cand se recomanda Medicul va dori sa stie daca suferiti de diabet cand prezentati mai multe dintre simptomele specifice diabetului, dintre care cele mai cunoscute sunt: setea de nestavilit, care nu se potoleste oricat de multa apa ai bea, urinarile frecvente si in cantitate mare, pofta de mancare excesiva, cresterea sau scaderea in greutate intr-un timp scurt, schimbarea mirosului respiratiei etc.

acum 87 luni (22 Nov 2016)

Analiza de laborator care ofera medicilor informatii deosebit de importante in privinta diagnosticarii diabetului este relativ accesibila romanilor, desi nu se regaseste printre examenele decontate asiguratilor in sistemul de stat.

"Hemoglobina glicozilata este unul dintre markerii care masoara in timp glicemia, gradul de utilizare a insulinei, si este un marker destul de fidel al unui diabet de tip I sau de tip II. Costul este situat, cred, intre 25 si 30 de lei, care la prima vedere nu par foarte multi bani, insa pentru un pensionar cu pensie mica inseamna 10 -20 de paini", spune medicul de familie Viorel Dumitrescu.

Spre deosebire de testul standard de masurare a glicemiei, hemoglobina glicozilata (sau hemoglobina glicata) ofera o imagine a nivelului de zahar din sange in decursul ultimelor doua-trei luni.

Cand se recomanda

Medicul va dori sa stie daca suferiti de diabet cand prezentati mai multe dintre simptomele specifice diabetului, dintre care cele mai cunoscute sunt: setea de nestavilit, care nu se potoleste oricat de multa apa ai bea, urinarile frecvente si in cantitate mare, pofta de mancare excesiva, cresterea sau scaderea in greutate intr-un timp scurt, schimbarea mirosului respiratiei etc. Valorile hemoglobinei glicozilate corespund anumitor valori zilnice ale glicemiei si pot sa difere de valorile obtinute prin testarea clasica, asta pentru ca se refera la glicemia specifica acelei zile (nu doar dimineata, pe nemancate, cum se intampla la testarea clasica). De asemenea, valorile pot diferi de la un laborator la altul, in functie de metoda folosita. Modificarea valorilor hemoglobinei glicozilate mai poate fi, insa, determinata si de alte afectiuni (colesterol marit, anemie, boli de rinichi, boli ale ficatului etc.), de aceea medicul va interpreta avand tabloul general. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro