Ce este dieta nordica si ce beneficii poate aduce sanatatii

Ce este dieta nordica si ce beneficii poate aduce sanatatii

Regiunea mediteraneana este cunoscuta pentru productia de ulei de masline si de aceea el predomina, in timp ce dieta nordica promoveaza uleiul de rapita, a explicat Lieberman. "Noul regim se bazeaza pe ingredientele de sezon si isi propune sa fructifice produsele disponibile in zona", a declarat Roberto Flore, care conduce cercetarea si dezvoltarea culinara in laboratorul nordic de alimente de la Universitatea din Copenhaga. In plus, include si recomandarea de a consuma produse ecologice ori de cate ori este posibil, direct din natura, de a evita aditivii alimentari si de a opta pentru alimentele preparate la domiciliu.

acum 30 luni (24 May 2018)

Dieta nordica are la baza alimentele traditionale din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia. La fel ca si regimul alimentar mediteranean si dieta nordica a fost asociata cu reducerea riscurilor de boli cardiovasculare si a diabetului de tip II. Potrivit altor studii citate de cnn.com, dieta nordica ar putea fi utila si in cazul celor care doresc sa scape de kilogramele in plus.

Alta asemanare intre cele doua tipuri de diete este aceea ca se bazeaza pe alimente sezoniere, durabile si locale, cu accent pe alimentatia din plante, este de parere dieteticianul Layne Lieberman, autorul cartii "Dincolo de Marea Mediterana: secrete europene ale supersanatatii".

Alimentele care compun dieta nordica sunt specificate in piramida nutritiei din Marea Baltica creata de Asociatia finlandeza a inimii, Asociatia finlandeza a diabetului zaharat si de Universitatea din Finlanda de Est.

"Sunt cateva lucruri care imi plac la dieta nordica", a explicat dieteticianul Lauri Wright, purtatorul de cuvand al Academiei de Nutritie si Dieta. "In primul rand, are la baza plantele, ceea ce reduce consumul de carne, in al doilea rand, este sustenabila - se bazeaza pe resursele alimentare locale proaspete, ceea ce este benefic si pentru sanatatea oamenilor si pentru mediu".

Comparatie intre dieta mediteraneana si cea nordica

Desi dieta mediteraneana si cea nordica au la baza alimente similare, o deosebire majora este cea referitoare la grasimile utilizate. Regiunea mediteraneana este cunoscuta pentru productia de ulei de masline si de aceea el predomina, in timp ce dieta nordica promoveaza uleiul de rapita, a explicat Lieberman.

Ambele tipuri de uleiuri sunt bogate in grasimi mononesaturate care sustin sanatatea inimii prin cresterea colesterolului bun si scaderea celui rau, totusi, uleiul de rapita nu are antioxidantii prezenti in uleiul de maslin... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro