"Ce era in mintea ta, bai, tata, cand te apucai in fiecare toamna sa-ti faci vinul?"

Cumparai cateva zeci de kilograme de struguri de la Aprozar, ii spalai in cada, ii zdrobeai bob cu bob in saci de plastic, adunai in lighean zeama aia de culoare maronie si o turnai in damigene pe care le bagai in magazia din lemn improvizata pe balcon. Intr-un an, asta nu pot sa uit oricat de tare m-as imbata, ai pus strugurii zdrobiti in niste bidoane de plastic pe care ai uitat sa le speli sau nu le-ai spalat ca lumea.

acum 43 luni (19 Jan 2017)

>

Oare ce era in mintea ta, bai, tata, cand te apucai in fiecare toamna sa-ti faci vinul? Cumparai cateva zeci de kilograme de struguri de la Aprozar, ii spalai in cada, ii zdrobeai bob cu bob in saci de plastic, adunai in lighean zeama aia de culoare maronie si o turnai in damigene pe care le bagai in magazia din lemn improvizata pe balcon. Un taran de la campie, fara nicio traditie in familie pentru oenologie, venit la oras ca sa se faca orasean, tinea sa-si faca vinul sau. Si ei erau niste tarani veniti la oras ca sa se faca oraseni. Cu procesul ala tehnologic, care consuma o gramada de zahar, stii foarte bine, faceai o mizerie cumplita in toata casa. Si mama se chinuia frecand parchetul si balconul cu petrosin si perii. Si atunci incepea alt chin: sa bem vinul tau. Tot ne indemnai pe mine si pe mama sa bem, ca este foarte bun, uite ce culoare rozalie are!, dar il beam cu noduri, ca berea asta pe care o beau acum, asteptandu-i... Mama traia incordata pentru ca stia ca dupa un pahar incepeai sa vorbesti prostii, adica dadeai pe-afara toate frustrarile tale de barbat trecut de "cei mai frumosi ani". Intr-un an, asta nu pot sa uit oricat de tare m-as imbata, ai pus strugurii zdrobiti in niste bidoane de plastic pe care ai uitat sa le speli sau nu le-ai spalat ca lumea.

Momentele de glorie ale vinului tau erau cand ne vizitau nasii vostri de cununie, vreun vecin din bloc sau neamurile tale din satul de campie. Si ei iti laudau vinul, sanchi!, sunt sigur ca-l beau cu noduri, cum beau eu berea asta care nu se mai termina din sticla... Asta nu pot sa uit: stateai la masa din bucatarie si beai singur, descurajat, dezarmat, un barbat foarte singur. Niciodata n-am avut dorinta sa beau cu tine vinul tau, ca barbatii. Pentru ca atunci nu-mi era mila de tine. Ei iau cu asalt masa si ii cauta pe chelneri, sa le aduca bere, sa bem! Eu dau de-o parte berea asta neserioasa, ii fac semn chelneritei, care vine iute ca la un client mai vechi, si-i cer o Feteas... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro