Ce emotie tine mai mult decat celelalte?

Ce emotie tine mai mult decat celelalte?

Aceasta poate dura de pana la 240 de ori mai mult decat orice alta manifestare afectiva, ereleva un recent studiu asupra emotiilor efectuat de cercetatorii de la Unversitatea Leuven, Belgia, informeaza Science Daily. Oamenii de stiinta spun ca explicatia acestei durabilitati extraordinare se datoreaza faptului ca tristetea se asociaza adesea cu evenimente cu impact major, cum ar fi moartea sau accidentele, fiind nevoie de mult mai mult timp pentru intelege si accepta cele intamplate si pentru a gasi o cale de le face fata.

acum 99 luni (2 Nov 2014)

Aceasta poate dura de pana la 240 de ori mai mult decat orice alta manifestare afectiva, ereleva un recent studiu asupra emotiilor efectuat de cercetatorii de la Unversitatea Leuven, Belgia, informeaza Science Daily.

Oamenii de stiinta spun ca explicatia acestei durabilitati extraordinare se datoreaza faptului ca tristetea se asociaza adesea cu evenimente cu impact major, cum ar fi moartea sau accidentele, fiind nevoie de mult mai mult timp pentru intelege si accepta cele intamplate si pentru a gasi o cale de le face fata.

Aceasta este prima cercetare care ofera dovezi clare pentru a explica de ce unele emotii dureaza mai mult decat altele.

Autorii ei au implicat in studiul lor 233 de elevi de liceu pe care i-au rugat sa-si aminteasca episoade emotionale recente si sa aprecieze care a fost durata lor. Astfel, dintr-un set de 27 de emotii raporate de catre subiecti, tristetea s-a dovedit a fi cea mai durabila, in timp ce rusinea, surprinderea, teama, dezgustul, plictiseala, enervarea, iritarea sau sentimentul de usurare erau adesea fulgeratoare, veneau si plecau.

Destul de interesant, plictiseala, de asemenea, se numara printre emotiile mai scurte cu experienta. Verduyn si Lavrijsen spun ca acest lucru inseamna ca, chiar daca timpul pare sa treaca incet atunci cand unul este plictisit, un episod de plictiseala de obicei, nu dureaza atat de mult.

Curios este faptul ca si plictiseala, considerata de multe ori o emotie care treneaza, s-a aflat pe lista celor trecatoare.

Cercetatorii au descoperit ca emotiile care dureaza un timp mai scurt sunt, de obicei, determinate de evenimente, care au o importanta relativ scazuta. Pe de alta parte, emotiile de lunga durata sunt declansate de evenimente care au implicatii puternice pentru persoanele care le incearca. Emotiile asociate cu un nivel ridicat de interpretare vor persista mai mult", a precizat profesorul Philippe Verduyn, unul dintre autorii studiului, exp... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro